Printaj ovu stranu
srijeda, 11 Juli 2012 22:21

SDA i NSRZB o Srebrenici

Saopćenjima o 11. julu i danu sjećanja na genocid nad žiteljima Srebrenice danas su se oglasile SDA Zenica i NSRZB Zenica. Njihova saopćenja prenosimo u cijelosti.

 

 

Danas, kada preživjeli Srebreničani nakon 17 godina traganja ispraćaju još 520 pronađenih i identificiranih žrtava genocida, želimo u prvom redu izraziti duboko saučešće porodicama u njihovoj boli. Među pronađenim i identificiranim žrtvama koje su danas ukopane u Potočarima je i šest dječaka koji su, kada su ubijeni, imali svega 15 godina i tri žene, a jedna od njih, starica Šaha Izmirlić, imala je 94 godine. Ovi podaci potvrđuju i namjere i razmjere počinjenog zločina nad kojim se zgraža čitav svijet. Radi se o najtežem zločinu – zločinu genocida.
Ono što nas zabrinjava jest svakako činjenica da u našoj zemlji, posebno u Republici Srpkoj, te dijelu srbijanske javnosti postoje institucije i osobe koje negiraju genocid i njegovim negiranjem nastoje prekrajati historiju. Takve megafone zločina bosanskohercegovačka i svjetska javnost treba gledati kao na ozbiljnu opasnost po budućnost Bosne i Hercegovine i regiona.
Srebrenica jest i ostaće simbol najtežeg zločina nakon drugog svjetskog rada, ali i upozorenje svima da na vrijeme spriječe mračne ideologije i planove koji , nažalost, još nisu poraženi. Njihovo je sjedište u svim onim politikama i svim institucijama koje negiraju genocid u Srebrenici. Zato se zajednički svim sredstvima trebamo suprotstaviti takvim portparolima zla u napaćenoj Bosni i Hercegovini i konačno na državnom nivou usvojiti Zakon o zabrani negiranja genocida.


OO SDA Zenica

 

Narodna stranka Radom za boljitak želi da iskaže iskreno suosjećanje sa svim žrtvama genocida u Srebrenici i njihovim porodicama ali i da upozori sve građane Zenice i BiH da nikada ne smijemo dopustiti da Srebrenica padne u zaborav, jer kada bi se to desilo onda bi bilo izvjesno da bi se nešto slično i ponovilo, stim da bi naredni genocid bio gori i krvaviji nego genocid izvršen nad Bošnjacima jula 1995. godine. Da nas neko ne shvati pogrešno, mi ne želimo da širimo mržnju, nego da kod ljudi razvijemo svijest da su žrtve Srebrenice nevine. Razmislite malo, da li bi jedan sedmogodišnjak mogao nekome zlo nanijeti? Sigurno da ne!
Zato poručujemo ne zaboravljajte Srebrenicu, iskoristite svaku priliku da posjetite Potočare, proučite Fatihu ili na drugi način odate počast žrtvama genocida, jer poslije posjete Memorijalnom kompleksu sigurno nećete razmišljati isto o nekim stvarima kao prije. Preživjeli Srebreničani, građani Podrinja gdje god da ste, znajte da smo uz vas i da ćemo i mi u NSRzB uvijek pričati o tome šta se dešavalo jula 1995. godine da se nešto slično nikada i nikome ne ponovi!

 

OO NS Radom za boljitak Zenica

Posljednje od

Povezani članci (by tag)