Printaj ovu stranu
utorak, 22 Maj 2012 12:06

SBB o svjetlećim panoima

Svjetleći reklamni panoi, postavljeni nedavno na Bulevaru Eze Arnautovića u Zenici na jednoj od najfrekventnijih gradskih saobraćajnica zasigurno odvlače pažnju vozača, zbog čega prijeti opasnost od nastanka saobraćajnih nezgoda u vidu udara jednog vozila u zadnji dio drugog ili naleta vozila na pješake, smatra Općinski odbor Saveza za bolju budućnost Zenica.

Iskustva drugih gradova u BiH po pitanju nepravilno postavljenih reklamnih panoa govore da je na tim saobraćajnicama došlo do registrovanja više saobraćajnih nezgoda čiji je uzrok bilo nepropisno odstojanje, usljed skretanja pogleda na reklamni pano kao i povećan broj naleta na pješaka.

Kako ne bi došlo do saobraćajnih nesreća, neophodno je ukloniti i zabraniti postavljanje istih u zoni raskrsnica, te zabraniti njihovo postavljanje na određenom rastojanju prije i poslije saobraćajnog znaka ili pješačkog prelaza.

Općinski odbor Saveza za bolju budućnost Zenica smatra, da su još jedanput općinske vlasti pokazale da je sigurnost građana zanemarena, a dobit od reklamnih prihoda na prvom mjestu. Umjesto postavljanja i instaliranja savremene saobraćajne opreme kao što su Promjenljivi saobraćajni znakovi ili drugih uređaja Inteligentnih transportnih sistema, građani Zenice će biti okupirani dodatnim opterećenjem pogleda u „reklamne panoe koji život znače“.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)