28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 23 Maj 2012 10:48

Žene SBB: Predavanje

Članice Foruma žena SBB BiH Zenica organizovale predavanje na teme “ Prevencija i rano otkrivanje raka maternice” predavačice doktorice Amira Handanagić-Kavaz i “Patronažna služba u savremenom zdravstvu” predavačice Mevlija Sakić, viša medicinska sestra. Predavanju se odazvao veliki broj članica i simpatizerki SBB BIH. Da je izbor tema bio jako zanimljiv govori i činjinica velike posjećenosti, ali i učešću u raspravi nakon predavanja.

 

Dr. Amira Handanagić-Kavaz ukazala je na značaj redovnih ginekoloških pregleda u cilju ranog otkrivanja malignih bolesti i njihovog liječenja te je naglasila da pacijenti kod kojih je bolest otkrivena u fazi kada se još uvijek nisu pojavili simptomi imaju velike izglede da uz odgovarajuću terapiju budu izliječeni. Gospođa Mevlija Sakić, viša medicinska sestra, objasnila je osnovne pojmove vezane za patronažnu službu u savremenom društvu.

 

-“Glavni ciljevi patronažne službe su unapređenje, zaštita i čuvanje zdravlja, sprečavanje bolesti te pomoć u osiguranju kvalitete života,“ kazala je, između ostalog gospođa Sakić u svom izlaganju. Svojim prisustvom predavanje su podržale i gospođa Zahida Čosić, članica Predsjedništva SBB BIH i gospođa Emina Huseinspahić, članica Kantonalnog odbora SBB BIH ZDK i zastupnica u Skupštini ZDK. Obje predavačice , inače su i aktivne članice Foruma žena SBB Zenica.

Press OO SBB Zenica