Printaj ovu stranu
četvrtak, 10 Maj 2012 03:52

Sindikat pisao premijeru

Savez samostalnih sindikata BiH uputio je danas Fikretu Plevljaku, premijeru Zeničko-dobojskog kantona, dopis u kojem stoji da su u SSSBiH “nemalo iznenađeni i zaprepašteni pismom premijera Vlade ZDK-a od 30. aprila, u kojem se bavi pitanjima iz oblasti radnog zakonodavstva nazivajući ista “fenomenom”.

 

- Smatramo da premijer nije dovoljno educiran iz te oblasti, o čemu svjedoči i njegovo traženje rješenja na adresama navedenim u pismu, a ne putem socijalnog dijaloga sa socijalnim partnerima. Osim toga, poznato je da je u više navrata za stanje u BiH premijer optuživao radnike i postojanje kolektivnih ugovora, radi amnestiranja nezakonite privatizacije pojedinih preduzeća iz samo njemu poznatih razloga. Podsjećamo premijera da postoje jasne i izričite zakonske odredbe kako se vrše izmjene kolektivnih ugovora, odnosno kako se potpisuju novi kolektivni ugovori, a koji su u našem pravnom sistemu neposredan izvor radnog prava – navodi se u dopis koji je potpisao Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

 

U dopisu se navodi kako je premijer svjesno previdio činjenicu da su sindikati u više navrata inicirali pregovore o pitanju izmjena i dopuna kolektivnih ugovora, te da ovlašteni predstavnici sindikata nisu imali adekvatnog sagovornika s druge strane.

 

- Očigledno je da u strukturama Vlade ZDK-a ne postoji volja da prihvati zakonom predviđenu ulogu i značaj Sindikata, kao jednog od socijalnih partnera i neizostavnog faktora u socijalnom pregovaranju. Pozivamo premijera ZDK-a i njegove saradnike, da prouče domaće pozitivne propise, kao i međunarodne konvencije kojim je uređen postupak kolektivnog pregovaranja, zaključivanja kolektivnih ugovora i izmjena istih, te da se konačno bave uspostavom kvalitetnog socijalnog dijaloga, a sve radi rješavanja nagomilanih problema na području ZDK-a – stoji u dopisu koji je premijeru ZDK-a Fikretu Plevljaku danas uputio Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)