Printaj ovu stranu
utorak, 18 Novembar 2014 01:54

Taib Seferović

Uvijek raspoloženi i nasmijani Zeničanin Taib Seferović, koji je u Zenici poznat i po nadimku Tito, tvrdi da iza sebe ima 49 brakova, iz kojih ima više od 50 djece, te da je kroz njegov život prošlo više od 5.000 žena. Ovaj šarmantni Rom, koji je slomio srca brojnih žena širom svijeta, ponovo se skrasio u Zenici, ali trenutno, kako kaže, na iznenađenje mnogih, nema suprugu.

 

- Već duže vrijeme tražim jubilarnu 50. ženu. Nešto se razvuklo. Ne znam šta bih vam rekao. Čekam da dođe ona prava. Ona stvarno mora biti posebna i jedinstvena. Zato pozivam sve žene da mi se jave ili da dođu do mene u stan u naselji Blatuša na broj 28 - kaže Seferović. Šezdesetogodišnji Zeničanin tvrdi da je prvi put vodio ljubav kada je imao devet godina, a već u 11. godini se prvi put oženio.

 

- Prva supruga mi se zvala Rašida, a bila je starija od mene dvije godine. Prvo smo dijete dobili kada sam imao 13 godina. Zaljubio sam se u nju u školi i, kada sam se vratio, rekao sam ocu da se ženim. Za to nisu bili ni moji ni njeni roditelji, ali nikada nismo marili za to. U braku smo bili 25 godina i dobili smo 11 djece. To mi je bio najduži brak. Nakon njega, shvatio sam da su žene moj život i počeo sam da mijenjam jednu za drugom - nastavlja Taib, koji je poznat i kao odličan svirač harmonike. Nakon Rašide, ovaj šezdesetogodišnjak znao je živjeti sa tri ili četiri žene u isto vrijeme.

 

- Svaka je znala za ovu drugu ili treću, ali nisu se mnogo bunile, jer su dobivale dovoljno ljubavi. Nisam među njima pravio nikakve razlike. Imao sam 49 žena, a prema papirima u općini, ženio sam se samo 11 puta. No, moje žene nisu previše marile za te pravne regularnosti - kaže Taib, koji je djetinjstvo proveo u Nemili kod Zenice. Sredinom osamdesetih godina, trbuhom za kruhom i s harmonikom u rukama, krenuo je obilaziti Evropu.

 

- Išao sam do Rusije, Turske, Njemačke, Poljske, Rumunije, Švedske... Ni sam ne znam s koliko sam žena u tom periodu spavao. Živio sam 25 sati na dan. Bio sam sa pjevačicama, konobaricama, šeficama motela... i nisam stajao. Kroz moj život prošlo je najmanje 5.000 žena. Imam 50 djece za koju znam i više od 150 unučadi. Kada bih se oženio Hrvaticom, onda sam bio Tomica, ako sam sa Srpkinjom, tada sam Đorđe, a s Bošnjakinjom Taib. Nisam opterećen nacijama niti bojom kože žena. Spavao sam i s Kineskinjama, Japankama, Afrikankama... Sve sam probao. Ipak, na kraju mogu reći da su naše Bosanke najbolje. One su vatra živa - uvjeren je Taib. Ističe da je u početku pravio spisak svojih supruga, ali da je nakon tridesete odustao od toga.

 

- Sjećam se svake svoje žene. Imao sam i Sakibu, Ramizu, Dragicu, Slavicu, Ljiljanu, Anu iz Poljske, Džemilu iz Turske... Trebala bi vam dva lista papira da ih sve spomenemo. U kontaktu sam sa mnogima od njih. Nijedna mi nije tražila alimentaciju, jer znaju da nemam stalno zaposlenje - kaže Taib. Njegova neostvarena želja je da na jednom mjestu okupi barem polovinu svoje djece i da svi zajedno provedu 24 sata.

 

- Pozivam moju djecu da mi se jave. Volio bih da vidim kako sada izgledaju. O tome ili o mom životu uopće mogao bi se snimiti dobar film. Ovom prilikom pozivam Danisa Tanovića da to uradi. Siguran sam da bi filmom o mom životu osvojio i drugog Oskara za Bosnu - smatra Seferović.

 

- Žao mi je što ne viđam svoju djecu, a mnogi od njih mi povremeno šalju i novac da bih lakše živio. Nikada neću zaboraviti susret sa sinom Dinom, kojeg sam dobio sa Majdom iz Sarajeva. U Tarčinu me zaustavi policajac. Kaže: “Daj dokumente.” Ja mu dam vozačku i saobraćajnu i ode on u policijski automobil i ne izlazi. Nema ga deset minuta. Prođe i pola sata. Mislio sam da je neki problem. Priđem policijskom vozilu da pitam šta je u pitanju kad vidim policajac plače. Otvara vrata, daje mi dokumente i kroz plač govori: "Pa, ti si moj tata." Bio je to moj Dino. Nisam ga vidio trideset godina - kaže Taib. Ovaj najpopularniji Rom u BiH, kako Taiba često zovu, danas teško može zamisliti život izvan Zenice.

 

- Vuče me nešto. Odem po nekoliko dana na put, ali se vrlo brzo vratim u Zenicu. Tu sam se nekako skrasio, našao svoj mir. Jedino po nekoliko sedmica ostanem u Njemačkoj kod brata, koji ima svoju autokuću - kaže Seferović.   Kao muzičar, Seferović je pratio brojne pjevače narodne muzike iz Bosne i Hercegovine, ali i iz Srbije.

 

- Svirao sam sa Sejom Pitićem, Mirzom Šutom, ali i sa mnogim drugima. Naravno, najbolje se zarađivalo na ciganskim svadbama, koje traju po nekoliko dana. Mi, Romi, galantni smo kad se plaća. Znamo baciti na muziku po 100.000 eura. Romi su najbolji narod na svijetu - kaže Taib. Nadimak Tito, kako kaže, dali su mu prijatelji i njime se ponosi.

 

- Tito je bio i ostao moj predsjednik. Dok sam živ to će biti tako. Mislim da zaslužujem ovaj nadimak. Ja sam legenda. Ko se još oženio kao 11-godišnjak i spavao s toliko žena - pita se Seferović.

 

  49 brakova Taib tvrdi da ima iza sebe

 11 puta se vjenčao u općini

 25 godina bio je u braku sa prvom suprugom Rašidom

 50 djeca Taib ima

 150 unučadi

 Prvi put ljubav vodio kada je imao devet godina, a već u 11. godini se prvi put oženio

  

Denis ZEBA/AVAZ 

 

5468c159-c0dc-4c67-9c2b-0574b0765237-taib-seferovic2

Posljednje od

Povezani članci (by tag)