Printaj ovu stranu
utorak, 11 Novembar 2014 04:41

DJ Feđa Knajdl

Zeničanin Fedja Knajdl jedan je od najuspješnijih DJ-eva u našoj zemlji. Iza njega je više od stotinu domaćih i internacionalnih nastupa u posljednjih dvanaest godina. Plodonosan je producent i začetnik radionica o elektronskoj muzici, a zahvaljujući djelovanju u Asocijaciji "Control Music", jedan je od kreatora haus scene u BiH i Hrvatskoj te jedan od zagovornika "Lunar Festivala", zahvaljujući kojem Zenicu posjećuju svjetske muzičke zvijezde. 

 


No, manje je poznato da Knajdl tokom dana nosi bijeli mantil i da njegovo primarno zanimanje, zapravo, nema nikakve veze s onim po čemu ga mnogi prepoznaju. Upravo suprotno, pacijenti o kojima se svakodnevno brine na Odjelu za hemodijalizu u Kantonalnoj bolnici u Zenici, rijetko ga prepoznaju i za njih je on samo medicinski brat. 

 

- To je odjel na koji uglavnom dolaze osobe starije dobi tako da moj lik ne povezuju s nekim ko se možda bavi muzikom. Nažalost, ima i nekoliko mlađih, koji me poznaju i s kojima često i pričam o tome - govori Knajdl.  Majstor na mikseti prije šest godina uspješno je uplovio u producentske vode. Često je na putovanjima i nastupima, koji traju do sitnih sati, ali to ni u kom slučaju ne znači da se svojoj svakodnevnoj obavezi manje posvećuje. Uz podršku kolega i kolegica, kaže, sve je lakše. 

 

- Kada sam na poslu, jednostavno zaboravim na muziku i posvetim se pacijentima. Činim sve da ih opustim. Naravno, veoma bitan faktor u mojoj priči su i kolege, jer imaju mnogo razumijevanja i poštovanja prema onome čime se bavim. Sve ih neizmjerno cijenim i poštujem i smatram nas jednom velikom porodicom - ističe Zeničanin te dodaje da mu je velika podrška i buduća supruga Maja, koja mu pruža neizmjernu podršku i ljubav.  Ipak, priznaje da, bez obzira na dugogodišnje iskustvo, ponekada nije lako vedar izaći iz okruga bolnice. 

 

- Naravno da čovjek ne može oguglati na tako teške sudbine. Nije im jednostavno i svaki od tih pacijenata je veliki borac. Moja obaveza, kao čovjeka prije svega, a onda i kao medicinskog tehničara, je da im koliko-toliko olakšam dijalizni tretman. Zaista, zajedno sa svojim kolegama, trudim se da im barem nakratko vratimo osmijeh na lice - tvrdi Knajdl. 

 

Ovaj DJ jedan je od primjera da u BiH samo rijetki mogu egzistirati od novca zarađenog na muzičkoj sceni. 

 

- Nažalost, tako je i moje kolege iz svijeta muzike sretne su zbog mene, zbog toga što imam i drugi posao, jer je poznato da se ovdje ne može živjeti samo od muzike. To je rijetkima pošlo za rukom i svaka im čast, skidam im kapu, ali ja sam sretan što imam stalno zaposlenje i da se pored njega već 12 godina bavim DJ-ingom i produciranjem elektronske muzike - kaže Knajdl te dodaje da naredne godine planira upisati Medicinski fakultet, jer želi napredovati u medicini. Istovremeno kuje planove i o pokretanju škole za mlade DJ-jeve, ali i velike događaje za 2015. godinu.  

 

- Želim da s nekoliko prijatelja otvorim školu za generacije koje dolaze, a koje ćemo podučavati DJ-ingu i produkciji. Pripremamo velike projekte za narednu godinu, a tu je i moj odlazak u Francusku na 12 dana. Tamo ću raditi s artistima iz kuće “NTW Productions”, za koju sam usko vezan. Riječ je o izdavačkoj kući za koju često radim i čija je baza u Amsterdamu, gradu u kojem sam proveo pola godine radeći u poznatom “Sky Lounge baru”, u kojem sam bio rezidentni DJ - zaključuje Knajdl.   Iako se za muziku zainteresirao još kao dječak slušajući sve što je otac u kuću unio, druga ideja koju su roditelji u njega usadili bila je da nesebično i kad god može pomaže drugima. 

 

- Uporedo s osnovnom školom završavao sam i Osnovnu muzičku školu. Namjeravao sam upisati i srednju i, na koncu, Akademiju, ali je moje planove pokvario rat tako da nisam imao drugog izbora nego upisati Medicinsku školu, za koju sam godinama bio vezan negdje u podsvijesti. Znao sam da je to pravi odgovor na ono čemu su me roditelji učili - govori Knajdl.  Feđa je imao ambicije i da se zaposli kao medicinski tehničar u Milanu, ali je njegove planove pokvario teroristički napad koji se desio 11. septembra u Americi.

 

- Trebao sam još samo da obavim ljekarski pregled, a onda su tih dana obustavljeni letovi prema Italiji i sav trud i sva moja želja pali su u vodu. Bila je to još jedna prekretnica, koja me je vratila muzici, kojoj sam se ozbiljno posvetio 2001. godine  - dodaje Knajdl.  


Avaz A. ISLAMAGIĆ-MULAHMETOVIĆ


aaaasw3

Posljednje od

Povezani članci (by tag)