02 Decembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 05 Oktobar 2014 04:34

Šefik Kurdić o hadžu

Muslimani su dočekali blagdan Kurban-bajram ili Hadžijski bajram. Po šerijatskim propisima hadž je jedan od pet islamskih temelja, a on znači: hodočastiti Meku i izvršiti obilazak K'abe, ubrzano hodati i trčati između Safe i Merve, boraviti na Arefatu i obaviti ostale hadžske obrede. 

 

"Hadž je najbolja lekcija iz povijesti, koja se najzornije nauči i utisne u svijest upravo njenim preciznim i pravilnim obavljanjem", kazao je prof. dr. Šefik Kurdić, teolog u oblasti hadisa i da’we. U razgovoru za Agenciju Fena prof. Kurdić pojašnjava smisao hadža te aspekte i svrhu hadžskih obreda. Vjernik svakom propisu prilazi ozbiljno, kaže prof.Kurdić, i u njemu traži suštinu i smisao da bi ga što bolje i kvalitetnije obavio, pa tako, kada analizira hadž, njegove vrednote i kvalitete, njegove tajne i ljepote, kod iskrenog vjernika se javlja ogromna želja da i on bude jedan od učesnika Allahove delegacije u obilasku Njemu dragih mjesta.

 

"Želja za voljenom osobom vuče čovjeka da bude što bliže voljenoj osobi i sve što njoj pripada za njega je drago i blisko. Čovjek na ovom svijetu ne može vidjeti Gospodara svjetova, ali može vidjeti ono što pripada Njemu, poput Njegove kuće – K’abe, pa se kod čovjeka koji duboko i iskreno želi susret sa svojim Gospodarom, itekako rasplamsava čežnja da vidi makar Njegovu kuću, da je dodirne i da provede bar neke trenutke kod nje, znajući da je Njegova milost konstantno natkriljuje i obasipa", kaže prof. Kurdić.

 

Pojašnjava da ta čežnja i želja da čovjek bude od onih koji će hodati svetim mjestima kojima je hodao Ibrahim, a.s., Ismail, a.s., Muhammed, s.a.v.s., i brojni drugi najodabraniji Allahovi robovi, da dodiruje Hadžeru-l-esved kojega je dodirivao Vjerovjesnik, s.a.v.s., ashabi, tabi’ini i svi drugi vjernici i da pije zemzem-vodu koju su pili toliki poslanici i ugledni ljudi, porađa čvrstu odluku koja čini da ta želja bude što skorije realizirana.

 

"Hadž je ibadet u kome su ukomponirane sve komponente čovjekovog fizičkog, psihičkog, duhovnog i materijalnog bića. On je svojevrsna sinteza svih njegovih osobina i kvaliteta. Nije, onda, ni čudo što je tako pozicioniran u islamskom učenju", naglašava profesor. Hadžski obredi, dodaje, njedre takve doživljaje koje nije moguće osjetiti u nekim drugim obredima, ali, isto tako, asociraju čovjeka na čitavu plejadu ranijih Allahovih poslanika i vjerovjesnika, njihovih porodica i njihove čvrste veze s tim svetim mjestima.

 

"Kroz ovaj obred, čovjek prodefilira čitavom ljudskom poviješću i najbolje shvati i razumije kontinuitet objave i jedinstvenost baštine svih poslanika i vjerovjesnika. Hadž je, može se slobodno kazati, najbolja lekcija iz povijesti, koja se najzornije nauči i utisne u svijest upravo njenim preciznim i pravilnim obavljanjem", rekao je prof.Kurdić. Po njegovom mišljenju, stajanje na Arefatu treba da nas podsjeti na stajanje svih ljudi, pred konačan obračun, na sudnjem danu. Ni na jednom mjestu na svijetu ne možeš primijetiti veće različitosti jezika, boje kože i različitih zastava, ali, također, kaže Kurdić, nigdje na svijetu ne možeš naići na veću sličnost i jednakost kao na ovom mjestu: svi su u istim ihramima (hadžijska odjeća za muškarce, sastoji se od dva bijela čaršafa), i oni crni, i oni bijeli, i oni žuti, i ni po čemu ne razlikuješ bogatog od siromašnog, obrazovanog od manje obrazovanog, osobe s položaja i onoga koji je dokraja ugrožen!  Tako će, naglašava prof.Kurdić, na sudnjem danu svi pred Gospodara doći isti: bez odjeće i bez dunjalučkih zvanja i simbola: samo će se prepoznavati ljudi po svojim djelima.

 

"Arefat je moćan! Moćna je njegova poruka! Nema moćnije poruke od arefatske poruke! Zato je i arefatska dova, kako je Poslanik, s.a.v.s., poručio, najbolja dova! Zato što se čovjek, neumitno, sjeća i prisjeća ahiretskih scena! Pa zar može hadžija nakon takvog podsjećanja na Arefatu da se vrati u isto sivilo odakle dolazi i u isti nemar u kojem je ranije bio?", ističe prof.Kurdić.

 

On, čovjek, hadžija, na ovom mjestu definitivno treba raščistiti sa svim anomalijama i nemarnostima, „a kako i neće kada mu Allah obećava praštanje svih grijeha, propusta i ranijeg nemarnog odnosa“. Zar može neko, kaže prof. Kurdić, zadržati isti kurs i ne promijeniti svoj odnos prema svemu, nakon Allahovih riječi „Kada bi vaši grijesi bili koliko ima zrna pijeska, kapi kiše ili morske pjene – sve bih vam ih oprostio! Idite robovi Moji, sve vam je oprošteno, kao i onima za koje ste molili“, može ostati imun i ostati isti kao prije boravka na Arefatu?!“

 

"Ne. I sigurno – ne! To može učiniti samo onaj koji je prošetao Arefatom, a Arefat i njegove poruke nisu prošle kroz njega i njegovo srce", zaključuje prof.dr. Šefik Kurdić u intervjuu za Agenciju Fena. Hadžije tokom obavljanja vjerskih obreda izgovaraju telbiju : "Odazivam Ti se, o moj Bože, odazivam! Odazivam Ti se! Nemaš dvojnika, sudruga. Odazivam Ti se! Samo se Tebi zahvaljujem, samo Ti dijeliš blagodat i imaš vlast. Nemaš dvojnika, sudruga!"