30 Novembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 15 Septembar 2014 05:10

Jasmin Fejzić

Zeničanin Jasmin Fejzić (50) na unikatan način oživljava prošlost u drvetu. Vlastitim rukama pravi drvene skulpture, a među njima dominiraju ilirski brodovi različitih veličina, javlja Anadolu Agency (AA). Njegov najveći projekt je replika ilirskog broda dugog 12, širokog tri, a visokog četiri metra.

Fejziću je inspiracija historija zemlje, koja je stotinama godina uzimala od različith naroda samo ono najbolje i “koja ima tradiciju o kojoj mnogi sanjaju”. Ovo neobično i rijetko zanimanje Fejzić je naslijedio od svoga djeda, a zatim i oca.

Za Anadolu Agency (AA) priča o stolarskoj radnji, djetinjstvu koje je provodio praveći drvene skulpture…“Porodično smo imali stolarsku radnju i ja sam uvijek bio tu. Još kao dijete igrao sam se po radnji i pravio drvene skulpture. Sjećam se svog tehničkog odgoja u školi. Meni zadaju da napravimo maketu, ja ih napravim deset, jedan odnesem u školu, ostale prodam. Imao sam više novca kao dijete, nego sad”, kazao je Fejzić.

Ono što odlikuje ovoga čovjeka jeste njegova kreativnost i upornost. Do sad je napravio dva velika i mnoštvo malih ilirskih brodova, topova, katapluteva, a u posljednje vrijeme preživljava praveći levhe i suvenire.

Zeničanin pravio ilirske brodove: Najveći je dug 12, a širok tri metra {focus_keyword}

Njegov najveći projekat je replika ilirskog broda dugog 12, širokog tri, a visokog četiri metra. Izgradnja broda trajala je dvije godine. Trajala bi i mnogo kraće da nije bilo finansijskih problema. Velike replike brodova, kao i crteže, počeo je raditi nakon što ga je rat spriječio da u Njemačkoj počne raditi u brodskoj kompaniji.

Vraćen je sa zagrebačkog aerodroma, a, kako kaže, taj pad ga nije spriječio da nastavi živjeti svoj san. “Da imam finansije, ova čitava ulica bi bila ukrašena brodovima. Ideja mnogo imam. Imam skica, maketa, svega. Finansije me sprečavaju”, kazao je Fejzić.

Potrebno je istaći da ovaj ratni vojni invalid sa penzijom od 56 konvertibilnih maraka uspijeva realizovati mnogo projekata, izložbi, uređenih enterijera, ali i brodova, koje krase zeničku “Sarajevsku” ulicu, gdje, kako kaže, njegove radove vidi na hiljade ljudi.

Zeničanin pravio ilirske brodove: Najveći je dug 12, a širok tri metra {focus_keyword}

Ovaj brod bi mogao zaploviti Bosnom, kao nekad, dok je, kako tvrdi Fejzić, u Zenici bilo more. “Čak za to postoje i dokazi, kuke za kačenje brodova na nekoliko zeničkih planina. Ponavljam, sve je u finansijama. Umjetnici su u jako lošoj situaciji. Preživljavaju”, kazao je Fejzić.

Kroz posao, zna se desiti da se Fejzić sjeti i mladosti. Nakon što je posječeno drveće u zeničkoj aleji, zbog izgradnje gradske magstrale, Fejzić je smišljeno tražio ostatke svih tih panjeva i sada radi na pravljenju cvijetnjaka od istih. “U tim panjevima i zemlji pored, našao sam mnoštvo zakopanih novčića starijih više od 70-ak godina, konzervi od hrane koje sam jeo kao dijete, klikera, svega”, dodao je Fejzić.

AA