29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 02 Juni 2014 05:51

Hajrudin Šahić

Doc. dr Hajrudin Šahić, predsjednik HO „Merhamet“ MDD - CILJ NAM JE DA SVAKI GRAM POMOĆI DOĐE TAMO GDJE TREBA I DA IZ OVOG  IZAĐENO PONOSNI I ČISTA OBRAZA

 

Isključena je svaka mogućnost zloupotrebe humanitarne pomoći i manipulacije od bilo kog pojedinca u „Merhametu“. Mi ćemo informirati cjelokupnu javnost i naše donatore koliko smo prikupili novčanih sredstava, koliko roba, gdje je ta pomoć završila, naglašava Šahić

 

Prvog dana katastrofalnih poplava i pojave klizišta u Bosni i Hercegovini HO „Merhamet“ MDD je sve svoje kapacitete usmjerio u prikupljanje pomoći u zemlji i inostranstvu i distribuiranje te pomoći ugroženom stanovništvu. Sjedište HO „Merhamet“ MDD i svi njegovi regionalni i osnovni odbori prilagodili su svoje aktivnosti i radno vrijeme novonastaloj situaciji. 

Odmah nakoh saznanja o intenzitetu poplava i klizišta, doc. dr. Hajrudin Šahić, predsjednik HO „Merhamet“ MDD, obišao je Maglaj, Doboj, Žepče, Zenicu, Željezno Polje, Odžak i Bosanski Šamac. 

- „Merhamet“ je prvi, ili među prvima, ušao u ta područja. Razgovarali smo sa načelnicima općina, odnosno sa predstavnicima vlasti, sa predstavicima „Merhameta“ u tim područjima, dogovorili prioritete za sanaciju šteta, za dostavljanje pomoći najugroženijim građananima, stupili u kontakt sa našim prijateljima iz Bosne i Hercegovine i inostranstva, donijeli konkretne odluke, formirali Operativni štab „Merhameta“ – naglašava Šahić. 

 

Pomoć volontera

 

Je li „Merhamet“ do sada uspio obići sva ugrožena područja i dostaviti im humanitarnu pomoć?

- „Merhamet“ je najmanje jedanput ušao u sva krizna područja, bilo da se radi o poplavljenim područjima ili područjima koja su stradala u klizištima. Uspjeli smo neka područja obići više puta i tamošnjem stanovništvu dostaviti pomoć u nekoliko navrata. Dakle, nema ugroženog područja koje „Merhamet“ nije pomogao na neki način. Ja sam svakodnevno na terenu, obilazim ugrožena područja, razgovaram sa građanima, predstavnicima vlasti, kako bih imao što bolju informaciju sa terena. Dnevno ima stotine poziva vezanih za dopremanje i distribuiranje pomoći, kao i pozive onih koji se nude da volontiraju.

Ove aktivnosti su zahtijevale i angažiranje većeg broja ljudi na terenu. Kako je to riješeno?

- Naravno, novonastale okolnosti su zahtijevale angažiranje većeg broj volontera i određenog broja stručnih osoba u centralnom skladištu „Merhameta“, bivšem „Mediapanu“,  u Kaoniku kod Busovače, gdje smo angažirali veliki broj osoba. „Merhamet“ u tom skladištu svakodnevno prima velike količine humanitarne pomoći iz Bosne i Hercegovine i iz inozemstva, od naše dijaspore. Vrši se selektiranje, popis primljenih roba. Na osnovu prijedloga Operativnog tima „Merhameta“, ta roba se usmjerava na ugrožena područja i to po prioritetima.

Ima li „Merhamet“ dovoljno volontera, kako bi adekvatno odgovorio potrebama ugroženih građana u Bosni i Hercegovini?  

- Moram napomenuti da se veliki broj građana javio u „Merhametu“, iskazujući želju da volontira i pitajući na koji način mogu pomoći. „Merhamet“ je spreman da primi sve volontere koji se jave i da ih angažira tamo gdje je to najpotrebnije, kako bi pomoć ugroženom stanovništvu bila što brža i efikasnija.  

Za sada sve ide najboljim redom. Spremni smo prihvatiti sve količine humanitarne pomoći koja pristiže i, naravno, tu pomoć ditribuirati na teren.  

„Merhamet“ i Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, i u ovom slučaju, imaju izuzetnu saradnju. Vi i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović ste razgovarali odmah nakon što su se dogodile poplave i klizišta koje su ugrozile veliki dio stanovništva Bosne i Hercegovine. Reis Kavazović Vas je obavijestio da je Rijaset Islamske zajednice u BiH preporučio džematima u BiH i inozemstvu da pomoć za poplavljena područja, koja posredstvom Islamske zajednice bude pristizala iz BiH i iz inozemstva, distribuira „Merhamet“. Nije li to veliko povjerenje, ali i obaveza?

- Upravo je tako. Odmah nakon saznanja o razmjerama katastrofe koja je zadesila našu zemlju, stupio sam u kontakt sa uvaženim reisom Kavazovićem. Dogovorili smo saradnju „Merhameta“ iz Islamske zajednice u BiH i, na obostrano zadovoljstvo, ta saradnja se odvija veoma dobro. Operativni tim „Merhameta“ i Operativni štab Islamske zajednice imaju svakodnevnu komunikaciju i kontakte, dogovaraju prioritete gdje se treba dostaviti humanitarna pomoć. Ovo dobar primjer saradnje koja će se, nadam se, nastaviti i ubuduće.  

Inače, mi smo odmah nakon imenovanja Huseina ef. Kavazovića za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH dogovorili da sarađujemo i da mnoge aktivnosti radimo zajednički. Ovo što se sada dešava je nastavak dobre saradnje za dobrobit onih kojima je naša pomoć potrebna. Saradnja Islamske zajednice i „Merhameta“ je i logična, s obzirom da se radi o najznačajnijim bošnjačkim, odnosno muslimanskim institucijama. Zajedničkim aktivnostima bit ćemo puno jači i možemo više doprinijeti poboljšanju i ublažavanju teškog socijalno-ekonomskog stanja u kojem su se našli naši građani. Ovo je još jedna potvrda onoga što se često može čuti, a to je da je Islamska zajednica u BiH duhovni, a „Merhamet“ socijalni stub Bošnjaka. Ponosni smo što je Islamska zajednica u BiH u „Merhametu“ našla partnera i što mu je ukazala toliko povjerenje, koje ćemo, nadam se, u potpunosti opravdati. Situacija jeste teška, odgovornost jeste velika, ali se „Merhamet“ trudi da veoma odgovorno i profesionalno odradi i ovu svoju misiju, a to je pomoći našim ugroženim građanima da što lakše prebrode nevolje u kojima su se našli. Uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti, jer za imamo volju, znanje, kapacitete. Uostalom, to je naš posao i naša misija – pomoći ljudima u nevolji i čuvanje dostojanstva ljudi, odnosno građana Bosne i Hercegovine. 

 

Sve je transparentno

 

Koliko se vodi računa o tome da sva prikupljena pomoć zaista ode tamo gdje treba?

-  „Merhamet“ itekako vodi računa o tome. Svaka donacija koja pristigne u centralno skladiše u Busovači i skladište u Tuzli, ali i bilo gdje „Merhametu“, prvo se precizno evidentira, sravni se stanje, jer želimo i cilj nam je da iz ovog izađeno ponosni i čista obraza i da javnosti i donatorima uvijek možemo ponuditi povratne informacije šta smo dobili, kome smo podijelili tu pomoć, da se zna gdje je svaki gram pomoći otišao. Ne samo da smo to dužni, nego to i želimo kako bi sve bilo transparetno u svakom trenutku.

U početku je bilo i nagodovanja zašto se popisuje svaki artikal koji pristigne. Međutim, to je sada postala uobičajena stvar i naš princip rada i mi pravimo detaljne zapisnika o prijemu roba i znamo tačno stanje koliko smo roba primili u skladištima u Busovači, Tuzli ili bilo gdje drugo. 

S obzirom da se u medijima nerijetko spominje mogućnost manipuliranja sa humanitarnom pomoći, može li se kazati da je „Merhamet“, načinom rada koji ste opisali, onemogućio bilo kakvu manipulaciju, ne samo kada je riječ o humanitarnoj pomoći koja dolazi u „Merhamet“ iz BiH i inozemstva, nego i kada su u pitanju sredstva koja se prikupljaju na „Merhametov“ humanitarni račun i humanitarni broj koji su otvoreni radi prikupljanja pomoći za stanovništvo BiH ugroženo poplavama i klizištima? 

- Špekulacija, insinuacija i raznih neprimjerenih napisa je bilo i uvijek će ih biti, zlonamjerno ili zbog neinformiranosti. Ali, mi smo sto posto ubijeđeni da ni jedan gram robe koji „Merhamet“ zaprimi u bilo koje svoje skladište neće biti zloupotrijebljen, odnosno da će otići tamo gje je pomoć i namijenjena, odnosno ugroženom stanovništvu. Ovo je definitivno potvrđeno i od strane Upravnog odbora i Operativnog tima HO „Merhamet“ MDD. Vodimo računa da se sva pomoć detaljno evidentira i da ode onim ljudima kojima je namijenjena. Dakle, isključena je svaka mogućnost zloupotrebe humanitarne pomoći i manipulacije od bilo kog pojedinca. Ovo se odnosi i na pošiljke humanitarne pomoći koje pristižu iz zemlje i inozemstva, ali i na sredstva koja se prikupljaju i koja će se prikupiti na „Merhametov“ humanitarni račun i putem poziva na humanitarni broj. 

Uostalom, mi ćemo sumirati i informirati cjelokupnu javnost i naše donatore koliko smo prikupili novčanih sredstava, koliko roba i tome će javnost na vrijeme biti informirana.

Ja se i ovom prilikom zahvaljujem svim pojedincima, institucijama, firmama, privrednim subjektima koji su pomogli i koji još uvijek pomažu ugroženim građanima preko „Merhameta“ i koji su „Merhamet“ izabrali za partnera, ukazali mu povjerenje i mi ćemo to povjerenje svakako znati cijeniti i uzvratiti im na taj način što ćemo im osigurati povratnu informaciju gdje je njihova pomoć završila.   

 

(www.merhamet.ba)