Printaj ovu stranu
petak, 24 Januar 2014 00:56

Pomozimo Čehiće iz Orahovice

„Svaki dan borba je za opstanak“  Koliko bola, tuge, straha može stati u srce jednog čovjeka, pitam se ponekad. Odgovor na moje pitanje, dao je jedan hrabri otac, muž kojem je svaki novi dan, nova borba za život, za opstanak. U mjestu Orahovica, opština Zenica, živi skromna porodica. Hrrabri otac Edin svaki dan nastoji da pronađe načina kako da dočeka slijedeći. Bori se za svoju ženu, koja godinama boluje od šizofrenije. Bori se Edin i za svoje troje djece koja su uprkos teškim i nehumanim uslovima nasmijana. Njih petero živi u jednoj sobici od 10 kvadrata.


Zahvaljujući dobrim ljudima i vlastitom radu, Edin je uspio sagraditi kuću ali  nemaju oni ni kupatila, ni sobu za spavanje niti kuhinju. Nemaju ništa osim jedno drugo. U razgovoru sa Edinom rekao mi je: „Kakva god da je,  ona je moja žena pred Bogom i narodom i brinut ću se za nju dok sam živ“.   Manju dnevnicu Edin zaradi kopajući i pomažući komšijama jer se ne smije udaljavati od kuće zbog Fadile. Fadila se bori sa svojom bolešću ali se trudi da bude dobra majka svojoj djeci. Prilikom naše posjete upoznali smo najmlađu kćerku Ramilu koja je neuhranjena, mršava ali ko' dijete nasmijana. Nije još svjesna koliko je život težak. Ne razumije ona još bol oca koji ne odustaje od svoje porodice. Iako, mislim da razumije kako je biti gladan i jesti samo jedan obrok dnevno.

 

Osim Ramile, Edin i Fadila imaju i kćerku Umu (14) i sina (9). Edin je 1969, a Fadila 1980.godište. Jedini prihod ove porodice je 145 KM + 30 KM dječijeg doplatka. Osnovni cilj Udruženja jeste da im opremimo kupatilo, hodnik i sobu za spavanje. Zahvaljujemo se Udruženju građana Nemila i predsjednici udruženja gospođi Aidi Čolaković, jer smo u koordinaciji s njima prikupili prehrambene i higijenske artikle kao vid jednokratne pomoći.

 

Ukoliko želite pomoći ovoj porodici, možete učiniti:

1. Uplatom novčanih sredstava na račun udruženja:  Unicredit banka: 33 86 90 22 66 04 66 03,  Svrha uplate: Za porodicu Čehić

2. Donacijom u prehrambenim i higijenskim artiklima, odjeći, obući

3. Donacijom u namještaju, tepih, veš masina, materijal za kupatilo (pločice, šolja, lavabo i slično)

Kontakt osoba: Irnesa Ramić Tahić – koodinatorica za rad i djelovanje Udruženja na području Zeničko Dobojskog kantona

FB profil: Irnesa Ramić Tahić

Kontakt broj: 061 045 198

Posljednje od

Povezani članci (by tag)