29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 20 Novembar 2013 21:11

Pomozimo Naidi Hasanbegović

„I oni imaju pravo na radost, normalan obrok i topao krevet“ - Koliko god bismo željeli promijeniti nečiji život, učiniti ga sretnijim, pokazati da postoje drugačije, vedrije boje života, osim crne i sive, teško je to uraditi sam. Teško je kad se ujutro probudite i shvatite da danas nemate ni šaku brašna da skuhate “nešto“  za doručak svojoj djeci a da ne govorim o nečemu većem. 

 

Radost i nada su ono što mi unosimo u domove drugih. Porodice koje posjetimo žele samo da imaju normalne, humanije  životne uslove. Ne žele oni ni telefone, ni računare, niti skupocjene cipele..samo mole za dva oborka dnevno i topao krevet.

 

Takva želja postoji u srcima porodice Hasanbegović. Samohrana majka Naida koja živi sa dvoje djece samo želi „TO“. Naime, 2000. godine  Naidin muž je preselio nakon teške bolesti, raka debelog crijeva. S ovom bolešću se borio više od četiri godine, ležeći nepokretan i nesposoban da se brine o sebi. Svu brigu je preuzela Naida. Nakon njegove smrti,

 

Naida je ostala sa trogodišnom kćerkom Aldijanom i dvogodišnjim sinom Aladinom, prepuštena svim životnim nedaćama, bez igdje ikoga. Samo je željela da njena djeca odrastu i budu pošteni i hrabri kao ona i da osjete i prožive životnu radost na koju je ona samo u rijetkim momentima imala pravo.

 

Imala je Naida stalnu socijalnu pomoć od 97 KM ali je Aldijana, zbog stalne selidbe, više puta ponavljala jedan razred i tako izgubila pravo na daljnje školovanje a samim tim i Naida gubi pravo na socijalnu pomoć. 

 

Porodica Hasanbegović živi pod kirijom koju mora plaćati 100 KM + režije oko 50 KM, što na mjesečnom nivou iznosi oko 150 KM a da ne govorimo  o prehrambenim artiklima i potrepštinana za školu Aladinu. Naida je jako bolesna, iznemogla i unazad dva mjeseca nije imala ni ličnu kartu ali smo joj pomogli da je napravi i da makar to ima kao vid identifikacije. Također, ispred Udruženja Pomozi.ba – ogranak Zenica smo joj nekoliko puta pomagali u prehrambenim i higijenskim artiklima, odjeći i obući.

 

Posjetili smo je i uručili novac za dvije kirije i dodatnih 20 eura za neke režije da se plate. Novac smo dobili od naših stalnih donatora. Osim tog doprinosa, uručili smo joj i prehrambeni i higijenski paket. Ovoj porodici su najpotrebnija drva kako bi ovu zimu preživljeli u toplom. Potreban joj je i frižider i veš mašina, ali kaže Naida, nek nam samo nije hladno i nek imamo makar osnovno da jedemo jer je moj Aladin često bolestan, ima stomačne probleme, više je gladan nego sit. I zato, apelujem sve one osobe koje mogu na bilo koji način pomoći ovoj porodici da nam se obrate na informacije koje slijede u nastavku.

 

Za sve detaljnije informacije:

Oficijelni page Udruženja Pomozi.ba 

Kontakt FB koordinatorice za Zeničko dobojski kanton: Irnesa Ramić Tahić

Kontakt broj: 061 045 198

Transakcijski račun za uplate u BiH : 

Intesa Sanpaolo Banka BIH - 154-160-20044490-67 

Za uplate iz inostranstva : 

Banks name : Intesa Sanpaolo Banka BIH 

SWIFT CODE:UPBKBA22 

IBAN: BA39 1541602004449067 

Udruženje "Pomozi", Brčanska 17, 71000 Sarajevo 

 

Svrha : Za Naidu H. Zenica