Printaj ovu stranu
četvrtak, 21 Februar 2013 09:07

Šta je Arinč rekao Dilaverima

 

Zamjenik premijera Republike Turske Bulent Arinč, koji je jučer doputovao u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini,  sinoć se susreo sa malenom Zeničankom Aminom Dilaver i njenim roditeljima, Mirnesom i Sanelom. Arinč se zainteresovao za stanje i sudbinu devetogodišnje djevojčice, nakon što je fotoreporter Rojtersa Dado Ruvić pokrenuo veliku akciju pomoći da se Amini osigura neophodnih 45.000 KM za operaciju glave, koju je moguće obaviti u Turskoj. Ruvić je jučer dopremijeru Turske poklonio svoju fotografiju nastalu u Potočarima prošle godine. Ovu fotografiju je Rojters, u konkurenciji nekoliko miliona fotografija, uvrstio na listu 100 najboljih u  2012. godini.

 

- Ovu fotografiju, tim prije jer je nastala u Srebrenici, držaću u svom kabinetu na posebnom mjestu, kazao je zahvalivši se Ruviću i porodici Dilaver na poklonu. U razgovoru sa porodicom dopremijer Turske ih je pitao „da li se oni mogu organizovati da dođu do Istanbula, do klinike, a onda zagonetno se smiješeći kazao: 

 

–  Kad dođem u Tursku pozvati ću direktora klinike Acibadem i popričaću s njim. Dati ću mu ponudu koju on sigurno neće odbiti, kazao je Arinč, dodajući da će nakon toga porodicu kontaktirati preko ambasade Turske u BiH. 

 

U turskoj delegaciji su i turski ambasador u BiH Ahmet Jildiz (Yildiz), poslanik Husein Kansu, generalni direktor agencije Anadolija Kemal Ozturk...  U nastavku posjete Arinč je održao predavanje studentima Univerziteta u Zenici, sastao se sa rektorima turskih univerziteta IUS i Burch, te obišao Odsjek za turski jezik i književnosti Univerziteta u Zenici. 

Uokviru posjete turska delegacija se u Zenici susrela sa dužnosnicima Zeničko-dobojskog kantona i Općine Zenica, a Arinč sa saradnicima je posjetio i Općinu Visoko u kojoj je razgovarao sa načelnicom Amrom Babić.. Na kraju prvog dana posjete obišao je  i turske vojnike koji djeluju u sastavu EUFOR-a. 

Danas, drugog dana posjete Arinc će u Sarajevu obići mezar prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića, te se susresti sa zvaničnicima BiH.

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)