Printaj ovu stranu
nedjelja, 02 Decembar 2012 13:35

Foto:Ruvić u izboru Rojtersa 2012

Agencija Reuters napravila je izbor najboljih fotografija koje su obilježile burnu 2012. godinu. Sukobi u Siriji, uragan Sandy, Olimpijske igre u Londonu, protesti u Grčkoj, Španiji, Boliviji... Među 95 najboljih fotografija našla se i fotografija Zeničanina Dade Ruvića snimljena uoči ukopa žrtava genocida u Srebrenici. Reutersovi fotografi izlažući ponekad sebe opasnosti uspjeli su da zabilježe svaki uzbudljiv trenutak, a svakako bilo je i momenata i za smijanje, razbibrigu i uživanje.

 

Sada već tradicionalno treću godinu za redom, obično u decembru obavljujemo vijest o uspjesima našeg 23-godišnjeg sugrađanina. Dade Ruvića. Inače, koristeći se kombinacijom umjetnosti i sirove novinske fotografije Dado Ruvić je jedan od rijetkih fotografa koji je izgradio tako poseban i prepoznatljiv stil, što mu je rezultiralo objavama fotografija širom svijeta i radom u najvećoj novinskoj agenciji na svijetu, Reutersu.


munja



Ove godine njegova fotografija munja iznad mezara u Potočarima, noć prije masovnog ukopa, izabrana je među 100 najboljih fotki 2012 godine prema izboru moćne agencije Reuters. Također, bitno je istaći da je čak 49 fotografija izabrano kao foto dana u toku godine. Tokom godine njegove fotografije bile su na naslovnicama i duplericama najvećih svjetskih novina kao što su:  Guardian, Gazette, NY Times, Lemonde, Washington Post, Irish Times, National post, Los Angeles Times, Globe and Mail, China Dailya, Der Standard i jos mnogih velikih svjetskih listova i magazina.


U prilogu, pogledajmo neke od fotografija  koje je on zabilježio u ovoj godini kroz slideshow.



Posljednje od

Povezani članci (by tag)