01 Februar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 21 Septembar 2012 11:05

Milionska tužba protiv Filipovića

 

Do sada sam do sada gledao samo filmove o apsurdnim sudskim postupcima, a sada sam u takvoj stvarnoj situaciji. Vjerujte mi da zbog toga noći ne spavam”, rekao je za "Jutarnji list" glumac Tarik Filipović, kojemu je već neko vrijeme kuća koju posjeduje u Istri zajedno sa suprugom Leilom Šehović - pod sudskom blokadom.

 

 

Njega i njegova glumačkoga partnera Renea Bitorajca te njihova menadžera Tomislava Kašljevića Pučko otvoreno učilište (POU) u Pazinu prije nekoliko godina je tužilo jer su tijekom predstave Magic Act Show u Spomen-domu u Pazinu slučajno izazvali požar. Nedavno su sva trojica dobila pisani otpravak presude prema kojoj su Učilištu za nastalu štetu dužni nevjerojatnih 1,7 milijna kuna sa zateznim kamatama.

 

 

“To je oko 4 miliona kuna sve zajedno. Da nam uzmu sve što imamo, i dalje bismo im bili dužni”, rekao nam je jučer Filipović koji je u svemu ovome ipak najgore prošao budući da je tužitelj jedino njemu na nekretninu stavio zabilježbu kako bi osigurao povrat novca, ako presuda postane pravosnažna. Glumci i menadžer su uložili žalbu te smatraju da su im Općinski sud u Pazinu, ali i tužitelj nepravedno nanijeli štetu budući da su osim troškova inventara stradalih u požaru, a riječ je o zastoru i dijelu bine, kao i prvih nekoliko redova stolaca koji su stradali od vode prilikom intervencije vatrogasaca, njima zaračunali obnavljanje gotovo cijele dvorane, prenosi "Jutarnji list".

 

 

Uz to ih i Croatia osiguranje, koje je podmirilo štetu Pučkom otvorenom učilištu, također tuži tražeći od njih regres od 300.000 kuna koje su morali platiti za štetu. Čitava situacija bila bi inače jako bizarna, no nakon izrečene presude Filipoviću i Bitorajcu uopće nije do smijeha. “Sve što smo željeli je napraviti predstavu i zabaviti 500-tinjak ljudi, a umjesto toga dužni smo milione”, kaže Filipović. U ljeto 2004. Filipović i Bitorajac su zajedno s Kašljevićem osnovali obrt “FBI” (Filipović, Bitorajac i ...), te su svoj Magic Act Show u privatnome angažmanu izvodili po Hrvatskoj.

 

 

No, 15. jula u Pazinu na predstavi u kojoj je uz njih sudjelovao Luka Vidović dogodio se incident zbog kojega bi se uskoro mogli naći na rubu financijskoga sloma. Jedna od prskalica zapalila je zastor. Nedugo nakon događaja Općinsko državno odvjetništvu u Pazinu čak je zatražilo istragu protiv Kašljevića zbog tzv. općeopasne radnje, te je bio nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu, no nakon što je sud u Puli ukinuo presudu, tužitelji su odustali od progona.

 

 

U februaru 2006. POU se s Croatia osiguranjem nagodio za podmirenje štete u iznosu od 335.268 kuna, tvrdeći kako su namirena sva njihova potraživanja vezana uz štetu nastalu u požaru. No, POU je usprkos tome podnio i tužbu protiv Filipovića, Bitorajca i Kašljevića, tražeći ovaj put puno veći iznos. Visina tražene odštete tri puta se mijenjala - prvo je bila 2,4 miliona kuna, pa 2,9 miliona, pa 2,75 miliona kuna, da bi je na kraju smanjili na 2,5 miliona kuna, a među ostalim su tražili da se nadoknadi šteta za svih 598 stolica, premda ih je u požaru stradalo samo 30.

 

 

Sud je presudio 1,8 miliona s kamatama. U tu je cijenu, među ostalim, uračunata i obnova stolica koje su zbog gašenja bile zaprašene, ali i izgubljena zarada dok se dvorana obnavljala. No najveći problem, prema onome što su glumci i istakli u svojoj žalbi, predstavlja način sabiranja štete, odnosno način zaključivanja prema kojemu je sud zapravo kumulativno sabirao tzv. privremene situacije.

 

 

Dakle, budući da su se radovi sanacije odvijali postupno, nešto što je već ranije izračunato kao šteta ponovno bi se naknadno pribrajalo ukupnoj šteti kao nova stavka, čime bi se iste stvari plaćale po nekoliko puta. Na primjer, premda je u jednoj stavci već bilo dosuđeno 695.000 kuna za renoviranje svih 590 stolica, sud na ime oštećenih stolica dosuđuje još 88.000 kuna štete.

 

 

No, posebna priča je i činjenica koju je otkrio Filipovićev odvjetnik Nikola Badovinac, a to je da je PUO za obnovu dvorane od 2008. do 2009. već od Ministarstva kulture te Županije i Grada Pazina dobio 2,7 miliona kuna. Pa bi na tužbi protiv glumaca, donacijama i odšteti osiguravajućega društva ukupno mogao zaraditi oko milion eura.

 

 

“Zbog svega toga sasvim ozbiljno razmišljamo o podnošenju kaznenih prijava, ne protiv suda, nego protiv drugih osoba uključenih u ovo”, rekao nam je advokat Mate Matić kojega su Filipović i Bitorajac angažirali, piše "Jutarnji list".

 

 

Požar se dogodio nekoliko trenutaka prije završetka predstave. Ljudi iz prvoga reda publike upozorili su nas da nešto gori. Prvo se radilo o manjem plamenu veličine 20 cm. Najbrže se snašao Rene koji je odmah našao vatrogasni aparat i počeo gasiti vatru, ali ona je dosezala i do nekoliko metara - rekao nam je Filipović.

 

 

- Ja sam skakao i pokušao povući zastor kako bi ga na podu izgazili i ugasili vatru, ali nisam uspio - dodao je Bitorajac. Tragikomično je bilo da su nakon što su glumci upozorili publiku da napusti dvoranu zbog vatre gledatelji najprije ostali na mjestima, smatrajući da je i požar zastora zapravo dio predstave. Filipović je u jednome trenutku viknuo “požar”, no publika se na to samo nasmijala. No, kada su vidjeli da nije u pitanju šala, odmah su napustili dvoranu.