29 Mart 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 08 Septembar 2012 13:39

Mehtić ispao iz utrke za reisa

Kandidati za budućeg reisu-l-ulemu Islamske zajednice (IZ) u BiH su muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović, muftija travnički Nusret ef. Abdibegović i muftija sarajevski Husejin ef. Smajić.  To su tajnim glasanjem odlučili sabornici na današnjem zasjedanju Sabora Islamske zajednice u BiH, održanom u Sarajevu, javila je MINA. Glasanje je obavljeno nakon što su četvorica evidentiranih kandidata pred sabornicima prezentirali svoje programe rada.


Muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović je dobio 63 glasa, muftija travnički Nusret ef. Abdibegović 37, muftija sarajevski Husejin ef. Smajić 36 i hafiz Halil ef. Mehtić 25 glasova.
Ime novog reisu-l-uleme znat će se 23. septembra ove godine kada će se sastati šire izborno tijelo, sa oko 380 članova, koje će također tajnim glasanjem odlučiti ko će od predložena tri kandidata biti reisu-l-ulema u narednom sedmogodišnjem mandatu.


Na kraju današnjeg zasjedanja obratio se reisu-l-ulema Mustafa Cerić, koji je čestitao kandidatima na njihovim uspješno prezentiranim programima i zahvalio sabornicima, predsjedniku i članovima Komisije za provođenje izbora na dosad uspješno obavljenom poslu.