29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 14 Avgust 2012 23:39

Radne akcije, opet u modi?

Dvije decenije nakon okončanja takozvanih radnih akcija, popularnih zbog svog kolektivnog dobrovoljnog rada u bivšoj Jugoslaviji, ideja volonterizma se oživljava od Ljubljane do Skoplja, uz obnovljenu volju među mladima. "Mi dobrovoljnim radom želimo zbližiti mlade. Ta ideja je bila najbolja iz bivše Jugoslavije, i u potpunosti je prihvaćena od strane SAD i Evrope," izjavio je za SETimes Zoran Stevoski, bivši volonter iz Makedonije u 10 dobrovoljnih radnih akcija širom bivše Jugoslavije. On je član kluba bivših volontera Obala mladih, nedavno formiranog u Ohridu u cilju usmjeravanja omladine na pravi put i njenog udaljavanja od nasilja. Danas slična udruženja postoje u skoro svakom većem gradu u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini BiH) i Crnoj Gori. 

 

Zadnje akcije su održane oko godinu dana prije nego što se Jugoslavija 1990. raspala, i radilo se na pomoći pri izgradnji puteva, željeznica, željezničkih stanica, brana i ostale infrastrukture. Svake godine je u takozvanim omladinskim radnim akcijama učestvovalo oko 50.000 mladih. Bivši volonteri sa radnih akcija prosjećaju se tih inicijativa kao mogućnosti za druženje, upoznavanje ljudi i lijep provod. U Ohridu je na primjer, 1984. i 1985, kroz dvije dobrovoljne radne akcije, izgrađeno par velikih infrastrukturnih objekata koji su još uvijek u funkciji.Milorad Džordžević, predsjednik volonterske organizacije iz Beograda, osnovane 2009, izjavio je za SETimes da će se pod sloganom "Beograd -- grad otvorenog srca", u septembru organizirati sastanak bivših i sadašnjih volontera iz bivše Jugoslavije.

 

"Naš cilj je privući mlade koji nisu politički angažirani, a mogli bi se osjećati zapostavljeni, jer naša zemlja uzima u obzir one mlade koji nisu pripadnici nijedne političke stranke," izjavio je Džordžević. "Ne samo da moja djeca pokazuju interes, nego i njihovi prijatelji, a zainteresirani su i neki studenti, s kojima sarađujem," izjavila je za SETimes Ivančica Marković iz Hrvatske, učesnica u devet dobrovoljnih akcija. "Mi želimo dokazati da možemo živjeti zajedno, i dok političari žele da nas podijele, obični građani pokazuju da među njima nema podjela," izjavila je za SETimes Nevena Terzić iz Zenice. "Mi želimo ponovno uvesti kolektivni dobrovoljni rad i skloniti djecu sa ulice," izjavio je za SETimes Senad Memić iz Sarajeva.

 

Mnogi bivši i aktuelni političari iz zemalja bivše Jugoslavije učestvovali su na dobrovoljnim radnim akcijama. Među njima su bivši crnogorski premijer Milo Đukanović, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, bivši predsjednik Makedonije Branko Crvenkovski i srbijanska parlamentarka Aniko Ziroš-Jankelić. "Takve radne akcije smatram za veliku mogućnost da mladi prepoznaju i prevaziđu međusobne predrasude. Bilo mi je drago kad su me ponovno kontaktirali bivši dobrovoljci," kaže Ziroš-Jankelić. "Uključuju se mnogi koji nemaju sredstava za put, ali mi se organiziramo i zajedničkim prijevozom upućujemo se na odredišta dobrovoljnog rada," izjavila je za SETimes Marija Amon iz Slovenije.

 

Prošle godine, u Vrnjačkoj Banji u Srbiji, 150 dobrovoljaca je za tri sedmice izgradilo riječno korito Lipovačke Rijeke. Ovog ljeta, slični dobrovoljni radovi održavaju se u slovenskom gradu Portorožu. Mnogi kažu da su, iako sistem bivše Jugoslavije nije bio uspješan, dobrovoljne radne akcije bile uspješna stvar. "Kao dijete sam gledao kako se u BiH gradi željeznička pruga Doboj-Zenica. Osjetio sam tu atmosferu. Pjevali smo dok smo radili, a ja sam često donosio vodu dobrovoljcima," kaže Muhamed Pivić iz Zenice.

Ljupčo Keverovski, profesor psihologije na Državnom univerzitetu u Bitolju, izjavio je da dobrovoljne radne akcije sa svojim pozitivnim efektima mogu biti korisne u današnjim uslovima.

 

"Ako se okrenemo od historijskih implikacija [radnih akcija] onda kad su one bile važne i popularne u društvu, sad možemo govoriti o njihovim potencijalnim implikacijama u postojećim uslovima: jačanju duha jedinstva, podsticanju zajedničkih vrijednosti, razbijanju različitih predrasuda. [Radne akcije] mogu se prilagoditi uslovima modernog vremena," kaže Keverovski.

 

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.