Printaj ovu stranu
srijeda, 23 Maj 2012 09:38

Policajcima izostale nagrade

Četrnaestog novembra prošle godine mladićima Aldinu Dehiću i Igoru Puljiću policajci PU Zenica Nermin Durmo i Enver Krujeziu su bukvalno spasili živote, jer su ih izvukli iz zapaljene buktinje, njihovog automobila koji se zapalio na M17 kod Zenice.

 

Krajem januara ove godine njihove kolege Mario Bilić i Samir Isaković zaustavljaju alkoholiziranog kantonalnog ministra Raifa Seferovića. U oba slučaja, najviši policijski funkcioneri, komesar Fahrudin Bečirović i ministar Rifat Delić, najavili su da će policajci biti nagrađeni za Dan policije.

 

U slučaju kažnjavanja «nestašnog» ministra njegov kolega Delić je za naš list «javno demantovao da policajci trpe pritiske, da su pomjereni na druge dužnosti», kazavši da «će jedini čin prema njima biti nagrada za Dan policije».

 

Međutim, na svečanosti u Zavidovićima prošle sedmice među sedamdeset tri nagrađena nije bilo tih policajaca. Najblaže rečeno, sumnjivo je da je u protekloj godini bilo sedamdesetak važnijih i hrabrijih poteza.

 

- Kao policajci, ne možemo i nećemo komentirati odluke pretpostavljenih, jer te poteze nismo ni napravili radi nagrade, nego jer je to naš posao. Međutim, kao ljudi smo razočarani, kazali su nam policajci Enver Krujeziu i Mario Bilić, sa kojima smo jučer razgovarali.

 

- Porodice stradalih mladića su nas posjetili kućama, zahvalili što smo im spasili živote. Od MUP-a smo dobili pismenu depešu pohvale našeg čina, koja je tris ata bila okačena na Oglasnoj ploči i skinuta, kazao nam je Krujeziu. I on, a i Bilić, ubtzo su «pomjereni na druge dužnosti», ali zvaničnici policije tvrde da se radi «o neprestanim strukturalnim promjenama», a ne činu bilo kakve osvete.

 

Ministar policije ZDK Rifat Delić priznao nam je jučer da je javno obećao nagraditi policajce.

 

- Jesam to izjavio za vaš list, ali u međuvremenu sam dobio niz drugih saznanja, te imam svoje razloge zašto to nisam učinio. S druge strane, postoji procedura dodjele od komandira, načelnika do komesara policije. Tom hijerarhijom meni dolazi spisak i na njemu nije bilo tih policajaca. Zašto ih nisu predložili njihovi pretpostavljeni, to nije moj problem. Da jesu, ja bih potpisao te nagrade, kazao nam je ministar Delić.

 

- Očekivati da nas predloži naš aktuelni pretpostavljeni malo je naivno, jer osoba koja je bila komandir kad se to dogodilo, je smijenjen tri dana poslije. Ovo je treći komandir i čovjek nas čestito ne zna ni imenom, a kamoli da ima saznanja da smo mi nešto učinili prije po godine, kazao nam je policajac Bilić.

 

Dnevni avaz

Posljednje od

Povezani članci (by tag)