29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 30 Septembar 2011 06:04

Počinje 51. MESS Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

bnp-zenica2U Zenici i Sarajevu će od 30. septembra do 9. oktobra biti održan 51. Internacionalni teatarski festival MESS, saopštio je ovaj festival. U Sarajevu će u petak biti otvoren predstavom "Sconcerto", reditelja Toni Seville, dok će istovremeno u Zenici će biti održana prva festivalska premijera "Pismo iz 1920", autorski projekat Olivera Frljića, u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Festivala MESS.

"Simbolički, početak Festivala predstavlja saradnju između svih kulturnih potencijala grada Sarajeva", rekao je direktor MESS-a Dino Mustafić. Kako je kazao, ovogodišnjim Festivalom dominiraju teme propitivanja identiteta u korelaciji sa balkanskim temama, te pitanje komunikacije. Mustafić je posebno naglasio festivalske premijere: "Pismo iz 1920", "Rušenje Ajfelovog tornja" i "Ruže za Anu Terezu/Fudbalske priče".

Istaknuo je zanimljiva gostovanja mađarskog manjinskog teatra iz Rumunije, sa predstavom "Leon i Lena", u režiji Gabora Tompe, te češke trupe Narodnog pozorišta iz Praga, sa predstavom "Šta se desilo kad je Nora napustila muža". Prema njegovim riječima, novina ove godine bit će i MESS forumi, koji će se baviti aktuelnim festivalskim temama.

Od sljedeće godine Festival će imati i novu selekciju - Balkanski savremeni dramski tekst - koja će predstavljati savremene, živuće autore. "I dalje smo ambiciozni i ne posustajemo, a uprkos općoj kulturnoj kataklizmi, MESS neće u ambis", zaključio je Mustafić. Na ovogodišnjem Festivalu će u šest programa biti prikazane 32 predstave iz 15 zemalja

Čitano 3530 puta Zadnji put promjenjen srijeda, 28 Septembar 2011 16:42