Printaj ovu stranu
utorak, 04 Oktobar 2011 20:16

Frljić, Mess, Hadžihafizbegović.. Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

oliver-frljic01Iako je do zatvaranja 51. MESS-a, kada će biti izvedena predstava "Pisma iz 1920.", reditelja Olivera Frljića, ostalo još pet dana, već se naslućuje da bi kraj ove velike teatarske manifestacije mogao proći u znaku skandala.

Povodom polemike izazvane predstavom "Pismo iz 1920", koja je autorski projekt Olivera Frljića, a nastala u koprodukciji Festivala MESS i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, direkcija Festivala MESS istaknula je danas da ovo smatra pritiskom na umjetničku slobodu i kreativnost.

 

Direktor Festivala Dino Mustafić napomenuo je da je jedna od najvećih festivalskih vrijednosti to što je poznat po tome da na njemu nema cenzure, diktata, niti ikakvih političkih imperativa, saopćeno je iz Press službe MESS-a.

"Festival MESS ponosi se činjenicom da će Festival ove godine zatvoriti dvije predstave, djela jednog od najboljih i najintrigantnijih reditelja u regionu, Olivera Frljića, čije su predstave ogledalo njegovog ljudskog i umjetničkog karaktera, koji odlikuje beskompromisnost u borbi za istinu", istaknuo je on.

Podsjetivši da je Festival umjetnički prostor slobode i kreacije, direktor Mustafić je posebno podcrtao da pokušaj diskreditiranja tako cjenjenog i značajnog umjetnika kao što je Oliver Frljić od kolege Emira Hadžihafizbegovića, smatra neučtivim i prijetećim, te je ispod svake civilizacijske razine javnog dijaloga.

Lik i djela

Frljić je u javnosti prozvao glumca Emira Hadžihafizbegovića, jer mu je ovaj, kako je naveo u pismu koje su objavili neki bh. portali, "zaprijetio da će upasti na sarajevsku premijeru predstave, da će se popeti na scenu i odgovoriti glumcima na spominjanje njegovog lika i djela, iz ratne monodrama "Godine prevare".

- Frljić je čovjek koji je uglavnom sve slagao. Poznat je po tome da svoje loše predstave reklamira tako što traži konflikt. Na upit zašto u negativnom kontekstu tretira moj lik, kao i moj obračun sa zločincima u formi teksta koji sam govorio prije 20 godina, počeo je da urla, psovao mi je majku. Rekao mi je da on kao autor ima pravo da mrzi pravoslavlje, islam i katolicizam, da ima pravo da mrzi i Dodika i Izetbegovića i reisa, i rekao mi je da je Bosna historijska greška. Poručujem mu da mu neće biti ugodan susret sa mnom - kaže Hadžihafizbegović.

Reditelj Frljić pak tvrdi da Hadžihafizbegović ne govori istinu.

Ponosni Bosanac

- On je mene nazvao i zahtijevao da monodramu i bilo kakvo spominjanje njega u predstavi izbacim, iako predstavu nije pogledao. Odgovorio sam mu da to ne dolazi u obzir, jer je riječ o tipu projekta i teatra u kojem govorimo, između ostalog, i o živim, realnim osobama u kontekstu njihovog javnog djelovanja. Tada je rekao da će upasti na sarajevsku premijeru. Bosanac sam i jako sam ponosan na to. Ova vrsta prljavštine s njegove strane je nevjerovatna - kaže Frljić.

Dio iz "Godina prevare"

Sukob je nastao, kako je Frljić u pismu napomenuo, jer glumci u predstavi slušaju ono što je Hadžihafizbegović govorio: "Zakuni se, narode moj, krvlju rahmetli Hajre Mešića i sakatom djecom bosanskom, da halaliti više nikada nećeš. Ko halali, dabogda ga rođena djeca proklela...".

Čitano 3404 puta
zblog

Posljednje od zblog

Povezani članci (by tag)