10 Juni 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 29 Januar 2012 09:11

Frljićevo Pismo u SARTR-u Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

Sarajevski ratni teatar SARTR nastavlja s promocijom programa Otvorena scena u okviru kojeg će ovaj put 29. i 30. januara ugostiti predstavu "Pismo iz 1920" autora i reditelja Olivera Frljića.

Predstava jednog od trenutno najkontroverznijih reditelja s ovih prostora nastala je u koprodukciji Festivala MESS i BNP Zenica, saopćeno je iz SARTR-a.

"Pismo iz 1920" autorski je projekt Olivera Frljića koji hrabro progovara o današnjoj BiH.

 

U predstavi igraju Slaven Vidak, Enes Salković, Saša Handžić i Adis Mehanović.

Predstava je premijerno izvedena 30. septembra prošle godine na otvaranju 51. Internacionalnog teatarskog festivala MESS u Zenici, a istom predstavom postavljenom na sceni Sarajevskog ratnog teatra zatvoren je Festival MESS 2011.

Pored nagrade za najboljeg glumca Enesa Salkovića, "Pismo iz 1920" je na 28. Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom dobilo i nagradu za najbolju režiju.

"Logično pitanje u današnjoj BiH jeste postoji li, ako se isključi rat, ikakva druga mogućnost izlaska iz političke pat-pozicije u kojoj se nalazi ova država. Predstava "Pismo iz 1920." polazi od poznate Andrićeve pripovijetke, ali brzo dolazi u aktualni bosanski trenutak. Umjesto inscenacije Andrićeve proze, ali inspirirana njome, predstava poseže za bosanskom stvarnošću", ističe Oliver Frljić.

Čitano 2564 puta