28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 26 Decembar 2014 22:00

Na Evroviziji 39 država

U Beču će nastupiti 39 zemalja, odnosno dvije više nego u Kopenhagenu 2014. godine. Generalni direktor Austrijske radio-televizije ORF Alexander Wrabetz naglašava da se posebno raduje povratku Češke, Kipra i Srbije na ovo muzičko takmičenje i ujedno najveći televizijski show.

 

Jon Ola Sand, supervizor Evrovizije uime „Evropske radiodifuzne unije“ (EBU) objašnjava da su oni i ORF tokom cijele godine bili u kontaktu za mnogobrojnim tv kućama kako bi ojačali brend „Eurosong“ i predstavili prednosti učešća na takmičenju. 

 

Naglašava da je ORF bio odličan partner u ostvarivanju ciljeva. Sve države koje su učestvovale u Kopenhagenu, izuzev Ukrajine, imaće svog predstavnika u Beču. Kipar i Srbija se vraćaju na binu nakon učešća 2013. godine u Švedskoj, a Češka nakon pet godina pauziranja. 33 zemlje će nastupati u dva polufinala – 19. maja 16 učesnica, a 21. maja 17. 

 

Raspored učešća u dva polufinala biće objavljen 26. januara nakon izvlačenja u bečkoj vijećnici. 

 

Finale se održava 23. maja, a osiguran nastup ima velika petorka – Francuska, Italija, Njemačka, Španija i Velika Britanija, te Austrija kao domaćin. 

 

Na Evroviziji neće učestvovati Andora, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Monako, Slovačka, Turska i Ukrajina, saopćio je Compress Sarajevo - Kontakt biro Grada Beča. 

 

Zemlje učesnice: Albanija, Armenija, Austrija, Azerbejdžan, Belgija, Bjelorusija, Crna Gora, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Gruzija, Grčka, Holandija, Irska, Island, Izrael, Italija, Kipar, Latvija, Litvanija, Mađarska, Makedonija, Malta, Moldavija, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunija, Rusija, San Marino, Slovenija, Srbija, Španija, Švedska, Švicarska i Velika Britanija.