Printaj ovu stranu
četvrtak, 11 Decembar 2014 22:19

Prvi svjetski rat i BIH: u Muzeju

 U Muzeju grada Zenice otvorena je gostujuća izložba "A onda, odjeknuo je onaj hitac u Sarajevu...: Prvi svjetski rat i Bosna i Hercegovina“, koju kao dio projekta "Connecting Creatively - Connecting Museums" u sklopu programa "Sarajevo 2014” implementira Britanski savjet. 

 

Izložba kroz dokumente, arhivsku i novinsku građu, fotografije i druge predmete, gradi priču o Sarajevu, Bosni i Hercegovini i Evropi od 1914. do 1918. godine, a postavka uključuje radionice za učenike, kustose i nastavnike, koje će biti fokusirane na unapređenje suradnje  muzeja i škola. 

 

Na ovim radionicama će se koristiti suvremena digitalna tehnologija, doprinoseći tako modernizaciji institucije muzeja u Bosni i Hercegovini, jer je kompletan projekt digitaliziran. 

 

Izložbu je razvio Historijski muzej BiH i premijerno je otvorena 26. juna 2014. u Sarajevu.

 

Otvarajući ovu postavku, Muzej grada Zenice pridružio se zajednici svjetskih muzeja koji ove godine obilježavaju stogodišnjicu  početka Prvog svjetskog rata. 

 

Otvorenju su prisustvovali Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH, Larisa Halilović, direktorica British Councila u BiH, Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenice te članovi delegacije Evropske unije u BiH i brojni drugi gosti. 

 

Izložba, kao dio programa "Sarajevo 2014“, finansira se sredstvima Evropske unije, u okviru obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, s ciljem da se iz Sarajeva širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti. 

 

Izložba će biti otvorena u galerijskom prostoru Muzeja grada Zenice do polovice januara 2015. godine, a nakon toga putuje u Tuzlu gdje će biti otvorena tokom februara i marta.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)