Printaj ovu stranu
srijeda, 05 Novembar 2014 00:54

Novembar i decembar u BNP-u

Mjesec novembar će u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica biti u znaku premijernih izvedbi, gostovanja u BiH i regionu, obilježavanju Evropske noći teatra, ali i velikom broju repriznih i gostujućih sadržaja na scenama zeničkog Pozorišta. Nakon što je na Velikoj sceni BNP-a izvedena predstava "Kod Tita u raju" u produkciji Indexovog pozorišta Beograd, BNP se priprema za premijernu izvedbom predstave "Ko je srušio Berlinski zid?" u režiji zagrebačke rediteljice Aide Bukvić. 

 

- BNP Zenica će 12. novembra biti jedina pozorišna kuća u BiH koja će obilježiti 25. obljetnicu velikog historijskog događaja, pada Berlinskog zida, kaže direktor BNP-a Hazim Begagić. Rediteljica Bukvić kaže da su završne pripreme za premijeru u toku, te da u predstavi igraju Semir Krivić, Saša Handžić, Anđela Ilić i Snežana Vidović. 

 

- Djelo koje je predložak za našu predstavu je napisao moj otac Amir Bukvić, a obrađuje period uoči pada Zida i sve što se događalo u to vrijeme. Ubijeđena sam da publiku očekuje zanimljiva predstava, a o njoj će, pred samu premijeru, svoje utiske iz priprema podijeliti i njeni akteri, kazala nam je Bukvić. Predstava će premijerno biti izvedena 12. novembra, a javna probna izvedba će biti upriličena dan ranije. 


Ansambl predstave "Pismo iz 1920.", autorskog projekta Olivera Frljića u koprodukciji sa Festivalom MESS, gostovati u Bitef teatru u Beogradu. Ova predstava je premijerne izvedbe imala 2011. godine u Zenici i Sarajevu, a do sada je učestvovala na čak 14 regionalnih i internacionalnih teatarskih festivala sa velikim brojem osvojenih nagrada. Nakon Beograda, BNP Zenica već 18. novembra gostuje u Narodnom pozorištu u Tuzli, gdje će u sklopu Tuzlanskih pozorišnih dana izvesti komediju "Gluha svadba" u režiji Lajla Kaikčija. 

 

Krajem mjeseca novembra, predstave BNP-a imat će priliku pogledati i bečka publika. Tako će 28. novembra biti izvedena predstava "Priča sa istočne strane" u režiji Aide Bukvić u Aktzent teatru, dok je dan kasnije, bečka premijera predstave "Balkanski rekvijem" u režiji Stevana Bodrože, rađene u koprodukciji sa festivalom MESS, Wien kultur i Hundsturm teatrom iz Beča. 

 

Pored ovomjesečne premijere i navedenih gostovanja, u zeničkom teatru u pripremi su i dva nova projekta - u sklopu Dječije, omladinske i lutkarske scene počeo je rad na predstavi "Pingvin", dok se na Maloj sceni "Žarko Mijatović" održavaju probe za predstavu "100% pamuk" za koju režiju potpisuje Lajla Kaikčija. Obje predstave će premijerno biti izvedene u mjesecu decembru.

 

BNP Zenica je i ove godine glavni organizator i koordinator Međunarodne teatarske manifestacije European Theatre Night - Noć teatra BiH, koja će se održati 15. novembra. Na njoj se očekuje učešće velikog broja bh. pozorišta i teatarskih grupa. Na scenama BNP-a u okviru Noći teatra BiH 2014. bit će izvedene predstave za djecu i mlade "Crvenkapica na zrnu graška" i "Pozdravi nekog".

Posljednje od

Povezani članci (by tag)