Printaj ovu stranu
petak, 03 Oktobar 2014 22:24

MESS počeo i u Zenici

Predstavom "Front" u režiji Luke Percevala i izvedbi Thalial teatra iz Njemačke na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, te paralelno u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica predstavom Almira Bašovića i Almira Imširevića "Balkanski rekvijem" u režiji Stevana Bodrože i izvedbi ansambla Zeničkog narodnog pozorišta večeras je otvoren 54. Internacionalni teatarski festival MESS. Centralna tema ovogodišnjeg MESS-a je "Budućnost prošlosti", a 25 predstava iz 18 država imat će priliku pogledati publika u Sarajevu, Zenici, Visokom i Goraždu.

 

Brojne goste i publiku u dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo večeras je prije početka predstave pozdravila jedna od najcjenjenijih evropskih dramskih spisateljica Biljana Srbljanović, koja je naglasila da od prve mladosti gleda kako radi i stvara MESS, te prati kako je uspio da se izdigne na nivo svjetskog festivala. Naglasila je da je to uspio prije svega zahvaljujući nadaleko poznatoj publici, obrazovanoj i otvorenoj, koja nije blasirana ni pomodna, već prava festivalska publika. Podvukla je da u svojim dramama uvijek piše o ljudima jer njih najviše poznaje, zbog čega ih se najviše i boji.

 

- Ali, lako je biti hrabar ako nemaš čega da se bojiš. Praviti pozorišnu umjetnost u ovakvim vremenima traži hrabrost ludaka. Zbog hrabrosti ovog Festivala i grada čast mi je biti ovdje. Hrabri grade, proglašavam 54. MESS otvorenim - riječi su kojima je Biljana Srbljanović podigla zavjesu s ovogodišnjeg izdanja najvećeg teatarskog festivala u regiji. Festival će trajati do 12. oktobra, donoseći niz predstava kroz koje će autori promišljati o sadašnjosti i budućnosti, prisjetiti se stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata, te osvijetliti našu sadašnjost kroz našu prošlost.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)