Printaj ovu stranu
četvrtak, 24 Juli 2014 23:14

Video: Zeničke balerine na SP

Osim svjetskog nogometnog prvenstva, zastava BiH prvi put se zavihorila i na svjetskom plesnom takmičenju, koje je ove godine održano u Portugalu. Boje naše zemlje ponosno su nosile dvije male balerine iz Zenice - Iskra Nadžak i Sajra Spahić. Među 3.000 učesnika iz 38 zemalja svijeta, njihov nastup nije ostao nezapažen, iako su se kući vratile bez medalja.


Iskra i Sajra, male balerine, šest godina vrijedno vježbaju. Rad i trud su se isplatili i ove godine bile su na smotri najboljih na svijetu. Njihovom odlasku prethodila je prirodna nesreća, tako da nisu ni pokušali tražiti sredstva za putni trošak od nadležnih institucija. Ipak su naše male ambasadorice ponosno branile boje naše zemlje među 3.000 plesača iz 38 zemalja. Takmičenje u Portugalu bilo je jedno ogromno iskustvo, a publika je bila oduševljena balerinama iz BiH, iako je iz naše zemlje bilo najmanje učesnika i navijača. 

 

"Ako institucije stanu iza nas, planiramo odvesti najmanje desetero djece na ovako značajno svjetsko prvenstvo. Imamo kapacitete, imamo snage, imamo jako talentovane djece. Mislim da možemo čak jako visoke plasmane", kaže Elma Nadžak.

 

Ove djevojčice morale su proći kvalifikaciono takmičenje u Bugarskoj. Kvalifikacije, pa svjetska smotra, sve su finasirali sami roditelji i sve samo zato što država nema sluha za mlade i talentirane. Bez obzira na to, Iskra i Sajra će i dalje vježbati, jer već naredne godine je svjetsko prvenstvo u Rumuniji. Pripreme počinju u septembru sa mnogo većom i jačom ekipom.

 

POGLEDAJTE VIDEO

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)