Printaj ovu stranu
srijeda, 28 Maj 2014 22:56

Zeničanke nagrađene u Moskvi

 Na Međunarodnom festivalu Moskovski dani slavenske kulture, održanom od 14. do 19. maja, Bosni i Hercegovini pripala je Specijalna nagrada za koreografiju. Na ovom su festivalu, koji se svake godine održava u Moskvi, BiH predstavljale dvije djevojčice iz Zenice - Ajla Brdarević i Lorena Marković, učenice 4. razreda privatne Muzičke škole "Amadeus" iz Zenice.


 
Koreografiju komada s kojim su predstavljale BiH potpisuje balerina Narodnog pozorišta Sarajevo Belma Čečo, dok su zeničke učenice na ovom festivalu nastupile na inicijativu vlasnika škole maestra Emira Nuhanovića.
 
Belma Čečo je istaknula za Agenciju Fena da je muziku za komad s kojim su djevojčice nastupile na ovom ruskom festivalu odabrala u saradnji s direktoricom Škole "Amadeus" Mimom Kemez.
 
- Htjeli smo da muzika bude izvorna i dio naše kulturne baštine, te sam koristeći obrađenu domaću sevdalinku kombinirala različite plesne stilove. Tako smo uz elemente savremenog plesnog izraza uključili i segmente klasičnog baleta, pantomime, ritmičke gimnastike i folklora. Uz sve to, djevojčice su čak svirale i violinu - kazala je Čečo.
 
Podvlači da su pripreme za nastup na Festivalu trajale oko dva mjeseca, te podvukla da joj je posebno drago što je sredina poput Zenice našla za shodno da animira svoju mladež u ovom umjetničkom polju.
 
- Time se ujedno pokazalo da baletna umjetnost itekako ima svoje mjesto u umjetnosti danas, naročito zato što je u BiH ona stavljena na marginu. To će djevojčicama sigurno značiti i podstrek te nadu da se u budućnosti mogu baviti baletom profesionalno - zaključila je ona.
 
Ove je godine moskovski festival okupio predstavnike 13 slavenskih zemalja.  

Posljednje od

Povezani članci (by tag)