09 Decembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 20 April 2014 04:33

BNP: Zeničani danas u Konjicu

Članovi Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, nakon niza uspješnih izvođenja na matičnoj sceni, s predstavom "Pozdravi nekoga" doputovali su u Konjic na Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva. 


 

Predstava za mlade "Pozdravi nekog" nastala je prema knjizi Vesne Ognjenović i Budimira Nešića, a svoju premijernu izvedbu je imala 25. januara ove godine, čime je obilježeno i 63 godine rada Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a. Uloge u predstavi tumače stariji polaznici Dramskog studija, koji su tokom dugog i intenzivnog rada na ovoj predstavi, namijenjenoj njihovim vršnjacima, susreli se sa jako osjetljivom, a pri tome aktuelnom tematikom i problematikom mladih, kada je nasilje na neki način postalo i društvena norma i opšteprihvaćena pojava. Nekima od njih, ovo je i zadnji projekat na DOL sceni, jeer već na jesen upisuju fakultete, te je ovo bio i svojevrstan ispit i kruna njihovog rada u BNP-u.  Prepuštanje na milost i nemilost ulice, gubitak porodice, krova nad glavom,  identita, maloljetnička delikvencija i (ne)snalaženje u surovoj realnosti u kojoj je devijantno ponašanje norma, samo su neke od tema koje otvara ova predstava. 


Učešće na Festivalu u Konjicu, druženje sa vršnjacima koji se također bave teatrom, radionice i okrugli stolovi na kojima će učestvovati, dijeljenje iskustva rada  u teatarskim projektima, doprinosi poticaju dramske edukacije, umrežavanju mladih i otvara mogućnost za zajedničke projekte, što i jeste i jedan od ciljeva DOL scene. 


Predstava će u sklopu Festivala srednjoškolskog dramskog stvaralaštva biti izvedena danas (nedjelja), 20.aprila sa početkom u 17:30 sati. 

 

Sandra Ikanović

producentica  i PR BNP-a Zenica