Printaj ovu stranu
srijeda, 12 Mart 2014 03:56

Jašarević u borbi za Malog princa

Knjiga priča za djecu „Tamoiza“, zeničkog književnika Adnadina Jašarevića, službeno je uvrštena u konkurenciju za nagradu „Mali princ“. Ova nagrada dodjeljuje se u Tuzli, regionalnog je karaktera i dodjeljuje se za najbolja djela iz domena  književnosti za djecu.

 

Knjiga „Tamoiza“ zbirka je priča za djecu i mlade od kojih se svaka može tretirati kao zasebna ali ih objedinjuje glavni lik, dječak Alija. Ovo djelo Adnadina Jašarevića, autora koji je objavio niz književnih radova različitih žanrova, već je nagrađeno na posljednjem konkursu Fondacije „fra Grgo Martić“ u kategoriji književnosti za djecu. Jašarević je u svojoj karijeri već bio nominovan i nagrađivan na lokalnim i regionalnim konkursima, ali ističe kako mu je nominacija za nagradu „Mali princ“ vrlo važna.

 

Po mišljenju stručne kritike, zbirka priča Adnadina Jašarevića „Tamoiza“ pomaknula je neke granice u pristupu žanru bajke na domaćoj literarnoj sceni. Sam autor ističe kako prozu ne treba dijeliti na onu za djecu i odrasle nego na dobru i lošu. Dokaz tome je i Egziperijev „Mali princ“ po kojem se ova nagrada zove, a koje je svjetski književni klasik.  

 

 (Danko T. rtvze.ba)

Posljednje od

Povezani članci (by tag)