Printaj ovu stranu
utorak, 21 Januar 2014 21:45

Jubilej Biblioteke i Američkog kutka

Danas je obilježen jubilej Američkog kutka zeničke Biblioteke. Američki kutak pri Općoj biblioteci u Zenici je jedan od uspješnijih i dugovječnijih u zemljama regiona. Prošlo je već deset godina od kako su u zeničkoj Općoj biblioteci 44 kvadratna metra odvojena za prezentaciju kulture, umjetnosti, političkih, društvenih i individualnih vrijednosti Sjedinjenih američkih država. Tu su zadaću obavljali i obavljaju zahvaljujući zavidnom fondu knjiga, stručne literature, časopisa, magazina te audio i video zapisa kao i računarima sa besplatnim internetom za sve zainteresovane.

Američki kutak naročito korisnim se pokazao studentima engleskog jezika i književnosti. Sead Pašić ne raspolaže preciznim statistikama o broju programa, predavanja i različitih predavanja koja su minulih deset godina organizovani u ovom prostoru, kao ni broju posjetilaca. U ovom trenutku, kaže on, oko 400 Zeničana se mogu nazvati našim stalnim korisnicima. Za svoj deseti rođenadan,Američki kutak u Zenici organizovao je druženje uz prigodan program. Na rođendanski hepening Američkog kutka su pozvani zvaničnici ambasade Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji kao čelni ljudi zeničke općine, a naš kolega Mirza Subašić upriličio je foto izložbu bitnijih dešavanja AC Zenica. 

 

KLIKNI OVDJE ZA LINK mini galerije

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.566032943488044.1073742077.122203817870961&type=1 

 

 

Poštovani gosp. direktore, uvaženi uposlenici Opće biblioteke u Zenici

Danas obilježavate veliki jubilej. Živjeti šezdeset godina sa knjigom, nuditi je čitaocima, pomagati intelektulanom odrastanju generacija, širiti kulturu čitanja i razvijati kritičku svijest o vrijednosti pročitanog, to je misija kakvu bi svaki razuman čovjek mogao poželjeti u društvu i sredini u kojoj živi.

S knjigom se živi ljepše i sadržajnije i, na svu sreću, teško da će je išta modernije uspjeti nadići i zamijeniti. Ona pored mirisa, teksture i likovne estetike nosi i patnju, radost i osjećajnost čitalaca prije nas. Zato nije isto kupiti knjigu i posuditi je iz biblioteke. I sam čin zajedničke upotrebe i čuvanja knjige duboko je ljudski i prirodnjački. Siguran sam da među čitaocima jedne biblioteke kola samozatajni duh nesvjesnog savezništva i razumijevanja. Taj duh se neminovno odražava i na život grada, na sliku koju taj grad stvara o sebi i način na koji ga doživljavaju drugi. 

 

Zenica ima svoju biblioteku, a ona svoje čitaoce. Treba biti ponosan na tu šezdesetogodišnju spregu i brižljivo je njegovati. Pogotovo što je u posljednjih deset godina u jednom svom ćošku biblioteka postala mjesto gdje se susreću naša i američka kultura. Ima li boljeg mjesta za susretanja!

Povodom zajedničkog jubileja upućujem iskrene čestitke svim sadašnjim i bivšim radnicima Biblioteke i želim da godine pred nama budu godine druženja s knjigom. Buđenje ovog društva i povratak istinskim ljudskim vrijednostima neće ići bez povratka pravoj knjizi. Tek kad ostvarimo taj sudbonosni povratak možemo reći da smo pismeni, a pismenost je uslov svakog napretka.

 

S poštovanjem,

Načelnik Općine Zenica

Husejin Smajlović   

Posljednje od

Povezani članci (by tag)