Printaj ovu stranu
utorak, 15 Oktobar 2013 16:51

Dvije nagrade za Grebanje u Srbiji

Bosansko narodno pozorište Zenica i ove godine je osvojilo nagrade na kragujevačkom međunarodnom teatarskom festivalu Joakim inter fest. Nakon sjajne izvedbe predstave Grebanje ili Kako se ubila moja baka pred festivalskom publikom, koja nije krila svoje oduševljenje poslije posljednjeg poklona zeničkog ansambla, žiri je odlučio dodijeliti Grand Prix, kao najboljoj predstavi u cjelini. Pored glavne nagrade, u BiH je stigla i nagrada za najbolju glumicu na Festivalu, koja je pripala Maji Izetbegović.

 

“U veoma jakoj konkurenciji uspjeli smo osvojiti glavnu nagradu. Ne možemo reći da joj se nismo nadali, jer smo svjesni da imamo veoma dobru predstavu koju publika jednostavno zavoli, a evo još jednog dokaza da i stručna javnost i žiri gaje simpatije prema njoj. Za samo godinu dana svog života naša predstava je osvojila čak 15 nagrada, a pozivi na festivale i dalje pristižu”, rekli su nam iz BNP-a Zenica.

 

Pored BNP-a Zenica na 8. Joakim inter festu nastupilo je još sedam pozorišta i to Stadttheater iz Ingolštata/Porijeklo svijeta, Quendra Multimedia Priština/Let iznad kosovskog pozorišta, Pozorište Deže Kostolanji Subotica/Sam đavo Pass-port Szeged/Segedin, Narodno pozorište Republike srpske Banja Luka/Kuhinja, Šabačko pozorište/Skrivene strepnje, Prešernovo gledališče Kranj/Izbrisani-25.671, Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd i MESS Sarajevo/Elijahova stolica.

 

Predstavu Grebanje ili Kako se ubila moja baka očekuje gostovanje na još jednom velikom regionalnom festivalu. Već 12.11. BNP Zenica putuje u Užice gdje će pomenutu predstavu izvesti na Festivalu “Bez prijevoda”.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)