Printaj ovu stranu
srijeda, 13 Mart 2013 09:50

Zeničko proljeće 2013

 Međunarodna kulturna manifestacija "Zeničko proljeće 2013", koja će biti održana od 20. marta do 12. aprila, ponudit će 43 različita sadržaja u  programu. Zenička javnost imat će priliku vidjeti 10 pozorišnih predstava, 11 muzičkih programa, zatim četiri likovne izložbe, šest književnih programa te dva okrugla stola i jedan muzejski sadržaj. Po tradiciji, "Zeničko proljeće" bit će otvoreno na Dan Zenice, 20. marta, a Umjetnički savjet Općine Zenica odlučio je da se svečanost otvaranja manifestacije održi ispred objekta Sinagoge, koja je ove godine uvrštena na Listu nacionalnih spomenika. 

 

Korisnici društvene mreže FACEBOOK mogu KLIKOM OVDJE da pregledaju raspored dešavanja od 20.03. do 12.04.

 

- Planirano je da se tokom svečanosti upriliči videoprezentacija svih zeničkih nacionalnih spomenika, uz izvedbu sefardskih pjesama mladih muzičara. Također će u programu učestvovati mališani iz zeničkih vrtića, grupa mladih likovnih stvaralaca Udruženja "Planet“, a program će zaključiti koncertom grupe Bel Canto i Nemoguće vruće koji će biti održan na Trgu "Alije Izetbegovića" - kazao je za Fenu Zijad Softić, pomoćnik načelnika Općine Zenice u Službi za društvene djelatnosti. Od značajnijih programa Softić je najavio gostovanja brojnih teatarskih kuća iz naše zemlje i okruženja među kojima su SARTR i Kamerni teatar Sarajevo, Gledališče iz Ptuja, zatim pozorišta iz Kragujevca, Splita i Beograda. 

 

Izdvaja se i prva baletna predstava Studija Ars balet iz Zenice uz muzičku pratnju uživo, Kamernog simfonijskog orkestra, kao i veliki spektakl za poklonike elektronske muzike, gostovanje jednog od najpopularniji DJ-eva današnjice Aleksandra Kovalskog u Gradskoj areni.  Slogan 18. međunarodne kulturne manifestacije "Zeničko proljeće" je Granice i identiteti. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)