19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 29 Decembar 2012 13:15

BNP Zenica: šta smo uradili

 

Bosansko narodno pozorište Zenica u prva četiri mjeseca sezone 2012/13., odnosno svoje 63. pozorišne i koncertne sezone realizovalo je četiri nove predstave, a to su «Grebanje ili Kako se ubila moja baka» Tanje Šljivar u režiji Selme Spahić (koprodukcija sa Heartefact fondom i Bitef teatrom iz Beograda), dječija predstava «Put do čarolije» Vladimira Đorđevića u režiji Miroljuba Mijatovića, «Put u raj» Miroslava Krleže u adaptaciji i režiji Gradimira Gojera, te «Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla», koja je autorska predstava Harisa Pašovića. Koprodukcijski partner BNP-a Zenica na posljednjoj ovogodišnjoj predstavi bio je East West Centar na čelu sa Harisom Pašovićem. 

 

I ove godine smo kao glavni koordinator i vlasnik licence realizovali Međunarodnu kulturnu manifestaciju Noć teatra koja je okupila 35 profesionalnih i amaterskih teatara iz 16 bosanskohercegovačkih gradova i na taj način smo bh. teatre po treći put uključili u evropsku teatarsku porodicu.  Pored uspješno organizovanih gostovanja u Bosni i Hercegovini posjetili brojne festivale i predstavili se publici u Beogradu, Kragujevcu, Trstu, Ljubljani, Kranju i Ptuju, te ostvarili jako bitne kontakte koji će nam koristiti kada budemo birali buduće koproducenske partnere.

 

Naše predstave i umjetnici osvojili su čak sedam nagrada na domaćim i inostranim teatarskim festivalima, što je potvrda našeg izuzetno kvalitetnog i predanog rada. 

Ovakvakvu praksu i radni tempo planiramo nastaviti i u 2013. godini. Do kraja sezone ćemo na naše scene postaviti još šest predstava. Prvu, «Život je pred tobom» Romena Garija (Romain Gary), režira naša kućna rediteljica Lajla Kaikčija, a premijera je zakazana za 19.1.'13. U januaru ćemo imati i premijeru koju produciramo u okviru Dječije, omladinske i lutkarske scene, u pitanju je predstava «Mali princ», koja će svoju premijernu izvedbu doživjeti 25.1. U nastavku sezone ćemo sarađivati i sa Dinom Mustafićem, koji će na našu scenu postaviti novu predstavu. Našu publiku ćemo obradovati sa dvije nove komedije od  kojih će jednu režirati Nina Kleflin. Pred sami kraj sezone za našu najmlađu publiku radićemo lutkarsku predstavu «Kraljica veš mašina».

 

Izuzetno nam je drago što ćemo i tokom ove sezone svoja tatarska ostvarenja izvesti i pred sarajevskom publikom. Javnosti je već poznato da smo potpisali protokol o saradnji sa sarajevskim profesionalnim teatarskim kućama, a glavne stavke protokola definišu razmjenu gostovanja između naših teatara. Prvo naredno gostovanje zakazano je za petak, 1.2., kada ćemo u SARTR-u izvesti predstavu «Nora Nora» slovenačkog autora Evalda Flisara u režiji Lajle Kaikčije.

 

XII Festival bh. drame Zenica 2013. ćemo organizovati od 11-19. maja, gdje će bh. publika imati priliku pogledati najznačajnije predstave iz regiona koje su rađene po tekstovima bh. autora. 

 

Početkom naredne sezone planiramo jedan vrlo značajan projekat, u pitanju je predstava koju će režirati poznati Oliver Frljić.

 

Dino Delić,

Ured za odnose s javnošću