23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 19 Novembar 2012 08:20

BNP: Noć teatra

Bosansko narodno pozorište iz Zenice je, treću godinu zaredom, bilo koordinator Noći teatra u BiH. Kako nam je potvrdio direktor BNP-a Hazim Begagić, u šesnaest gradova širom BiH trideset pet amaterskih i profesionalnih pozorišnih kuća i institucija učestvovalo je u jedinstvenom projektu, zajedno sa kolegama iz iz još sedam evropskih zemalja.

- Ovo je noć u kojoj nećemo pretjerano govoriti o problemima, jer ljudi i prije svih najmlađi koji su nas došli vidjeti, nisu tome uzrok ili krivac. Godinama želimo pokazati da nećemo sjedeti i čekati, nego ćemo učiniti sve "da ne bude do nas", da teatar približimo gledaocu, kazao je Begagić, dodajući da je to prilika da i posjetioci u manjim mjestima, koji nemaju "pozorišne zgrade" u adaptiranim prostorima osjete "dah kulturnih zbivanja i budu dio teatarske noći Evrope.".

 

Program Noći teatra u Zenici sadržavao je pet predstava, izvedene su uokviru Dječije, omladinske i lutkarske scene "Put do čarolije", i "Patuljak iz zaboravljene zemlje" , na Maloj sceni "Žarko Mijatović" publika je mogla vidjeti "Ekstremiste", a sve je začinjeno u kasne sate "Ćorkanom", monodramom člana teatra Harisa Burine. U Noći teatra Muzej grada je pripremio izložbu «120 godina Ive Andrića», a studenti Filozofskog fakulteta UNZE su u Kabareu Kafeu BNP-a su izveli predstavu «I skakavac ima dušu».

 

- Najmlađim Zeničanima i zainteresovanim posjetiocima upriličili smo «BNP tour», obilazak pozorišta iza scene, upoznavanje kostimografije, šminkeraja, pripreme scene, rekvizita. I ove godine interes najmlađih, ali i starijih, bio je izuzetan, posjetioci su mogli pitati, vidjeti, probati, proći iza, biti tamo gdje 364 dana u godini nemaju priliku, kazao nam je šef marketinga BNP-a Elvir Škiljo. Svi programi u zeničkoj Noći teatra bili su besplatni za publiku.

 

Učesnice ove značajne međunarodne teatarske manifestacije European Theater Night, koja okuplja i ujedinuje teatarske radnike iz cijele Evrope sa njihovom publikom su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Slovenija, Austrija, Mađarska i Slovačka, a koordinatoru programa u BiH, BNP-u, do početka večeri potvrđeni su programi u BiH iz Banje Luke, Brćkog, Bugojna, Busovače, Kaknja, Konjica, Laktaša, Mostara, Novog Grada, Sarajeva, Srebrenika, Travnika, Trebinja, Tuzle, Zavidovića i domaćina, Zenice.

 

bnpnt003