Printaj ovu stranu
nedjelja, 28 Oktobar 2012 02:21

Promocija Gulenove knjige

U prepunoj sali Bosanskog narodnog pozorišta je održana promocija drugog dijela knjige „Beskrajna svjetlost, Muhammed a.s.“, autora Fethullaha Gülena, turskog pisca, pjesnika, intelektualca i vjerskog učenjaka. Moderator promocije je bio Begzad Kubat, novinar  BM radija iz Zenice. Program je započeo učenjem âjêta iz Kur'ana, zatim video projekcijom o knjizi i o samom autoru knjige, Fethullahu Gülenu, sa prilogom "Dobro došao, jâ Resulullâh". 


Promotori knjige su bili: Mr. Mustafa Prljača, u ime izdavačke kuće "Hikmet", doc.dr. Halil ef. Mehtić, u ime  Medžlisa IZ Zenica, prof.dr. Zuhdija Adilović, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, prof.dr. Ismet Bušatlić, dekan Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu. Prisutnim se prvo obratio Mr. Mustafa Prljača, koji je, pored ostalog, rekao i ovo:

 

“Fethullah Gülen je autor koji je u velikoj mjeri doprinosi savremenim strujanjima koja se upravo odvijaju u Turskoj. Mi smo do sada štampali osam naslova od ovoga autora, i sva su naišla na izuzetno lijep prijem kod čitalačke publike. Knjiga koju večeras promovišemo zauzima posebno i počasno mjesto među tih osam knjiga, i mi ćemo u narednom periodu nastaviti sa štampanjem drugih naslova ovog autora”, rekao je, između ostalog, Mustafa Prljača, u ime izdavačke kuće "Hikmet" Halil ef. Mehtić posebno se osvrnuo na autorov život, kao važan preduvjet za nastanak ove knjige.

 

”Knjiga uvaženog Fethullaha Gülena posvećena je Muhammedu a.s. Riječ je o autoru koji ima, prije svega, u vidu kako da predstavi u današnjem vremenu susreta svjetova ličnost Muhammeda a.s. Nije iznenađujuće da su glavni akcenti u ovoj knjizi na moralnom djelovanju Muhammeda a.s., a moral je ono što se tiče svakoga čovjeka, bez obzira na epohu u kojoj živi, na režim pod kojim živi i slično", rekao je, između ostalog, doc.dr. Halil ef. Mehtić. Prof. dr. Zuhdija Adilović, za ovog velikog pisca, je rekao, da je "Fethullah Güllen markantna je pojava u islamu, koja je u više od 70 zemalja svijeta sagradila preko 2000 osnovnih i srednjih škola, dok je u 150 zemalja sagradio 30 jakih univerziteta. U ovome značajnom djelu, kao i svome životu, autor posebno ističe povezanost između islama i obrazovanja".

 

Pohvalno se o knjizi izrazio i posljednji promotor, prof.dr. Ismet Bušatlić, i preporučio prisutnim da dođu do ove knjige, koja je pisana srcem i dozom ljubavi, uz poruku svim muslimanima da se trgnu iz letargije i izgrađuju budućnost na osnovu znanja i nauke. Odabranim ilahijama program je uljepšao, popularni bh pjevač, Armin Muzaferija.

 

foto&txt  - E. Imamović za Zenicablog

 

221020121193

Posljednje od

Povezani članci (by tag)