18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 08 Septembar 2012 02:31

Gorski miris mirte Abida Jarića

U organizaciji Jevrejske općine u Zenici i Vlade Zeničko- dobojskog kantona u zeničkoj Sinagogi,  upriličena je promocija priče „Gorki miris mirte“, autora Abida Jarića, u povodu obilježavanja Evropskog dana jevrejske kulture.  U prisustvu velikog broja ljubitelja književne riječi, Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH, uručio je autoru Jariću drugu nagradu, osvojenu za priču „Gorki miris mirte“ na Međunarodnom književnom konkursu „Simha Kabiljo“, u organizaciji zagrebačke židovske kulturne scene „Bejahad“.


- Evropski dan jevrejske kulture je dan kada sve jevrejske zajednice u Evropi otvaraju sugrađanima svoja vrata. Za njih to mnogo znači, a za nas u BiH ne, jer su naša vrata uvijek otvorena. Mi smo rijetka jevrejska zajednica pred čijim vratima nema policije, u koju ulazite bez kontrole i bez nadzora kamera. „Behajad“ djeluje trinaest godina i okuplja Jevreje iz bivše Jugoslavije, bez obzira gdje oni žive. Nagrada nosi naziv Simha Kabiljo, po književnici i književnoj kritičarki iz Beograda, rodom iz Sarajeva. Zato mi u BiH osjećamo poseban ponos jer su dvije od tri nagrade udruženja „Bejahad“ došle u Bosnu i Hercegovinu, istakao je Jakob Finci, zahvaljujući se Zeničko- dobojskom kantonu što je, pored organizacije promocije, i objavio priču „Gorki miris mirte“.


Obraćajući se prisutnima na promociji, autor Jarić je kazao da ga je ohrabrio prijateljski razgovor u kabinetu premijera Plevljaka, u prisustvu ministra kulture Trifunovića.


- Vjerujem da će doći bolji dani za kulturu. Smatram da je ovo početak kulturne politike, a nikako politike kulture. Promociju su otvorili članovi sarajevskog udruženja umjetnika „Bellarte“ Mirela Jusić, Alma Aganspahić i Irhad Kuduz interpretacijom sefardske pjesme „Miris kiše na Balkanu“, a predstavili su se i učenici III razreda Srednje muzičke škole u Zenici Amar Biser i Ajla Subašić.

 

Pres služba ZDK