29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 16 Avgust 2012 07:29

Nova knjiga Malika Ejubovića

Malik Ejubović će od septembra biti treća godina Medicine. Govori šest jezika. Prije dvije godine je promovirao  svoju prvu knjigu „Ratni brodovi, tenkovi i avioni kroz historiju“. Analitički pripremljen materijal, na čak četiri stotine stranica, predstavili su stručni recenzenti i promotori, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu i bivši pomoćnik ministra policije ZDK Nedžad Korajlić te penzionisani pukovnik Armije BiH Husejin Hajdarević. Ovaj put je iznenadio još više - uradio je knjigu koja se bavi historijom Indijanaca iz naroda Sioux. Opisuje njihov život, običaje, tradiciju, kulturu, umjetnost, jezik, sukobe sa bijelcima. Napisana je na 300 strana. Recenzije su mu uradili dr.sci Salmedin Mesihović i mr.sci Adnan Kaljanac sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Umjesto našeg komentara pročitajte recenzije knjige koja će uskoro biti promovirana u Zenici. 

Mesihović: "Posebnu vrijednost ova knjiga ima u tome što se ne bavi samo političkom historijom, nego je dostojna pažnja posvećena i drugim segmentima života, kao što su društvena i ekonomska struktura, način privređivanja, porodica, odnos prema prirodnom okruženju, religija, jezik, umjetnost i kultura. Ovim se djelo Malika Ejubovića približava konceptualnosti „neorenesansnog“ shvatanja historiografije, kao znanosti koja treba da se bavi svim segmentima određene kulture, a ne samo njenom političkom ili ratnom historijom.
Kada se čitatelj suoči sa prilično opsežnim tekstovima Malika Ejubovića u kome opisuje umjetnost, kulturu, porodicu, način života, kao da doživi unutarnju katarzu. "

Kaljanac: " Rukopis koji smo imali čast dobiti na recenziju može se promatrati kao početak jednog novog diskursa u razvoju bosanskohercegovačke historiografije, diskursa koji teži otvaranju Bosne i Hercegovine ka proučavanju globalnih procesa, a u kojim ni prostor zapadnog Balkana nije bio otok za sebe. Iako se na prvi pogled neko može zapitati o doprinosu koji bi djelo pod naslovom „Siouxi, narod iz Paha Sapa“ autora Malika Ejubovića moglo ponuditi bosanskohercegovačkim znanstvenim krugovima, potrebno je naglasiti da autor donosi niz pitanja i enormni broj kulturoloških podataka koji prvi put na ovaj način u bosanskohercegovačku historiografiju uvode diskurs američke antropološke škole. U tom smislu je dovoljno spomenuti neka od pitanja kojih se autor dotiče, a koja u znanstvenim analizama prethistorijskih zajednica sa prostora Bosne i Hercegovine mogu predstavljati značajne elemente u vidu kulturoloških analogija. Djelo autora Malika Ejubovića, kao što je vidljivo iz svega iznesenog, predstavlja jednu sveobuhvatnu opservaciju o narodu Siouxa, čime se može svrstati u prvo djelo sa ovom tematikom nastalo od strane bosanskohercegovačkog autora."