25 Mart 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 11 Januar 2012 18:09

Načelnik Olova pred sudom

Općinski sud u Visokom je potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva u Zenici  protiv Alije Hadžiabdića (56), načelnika Općine Olovo zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. KZ FBiH.

U optužnici stoji kako je Hadžiabdić 26. januara 2009. godine kao službena osoba, u namjeri da nanese štetu članovima Upravnog odbora Javne ustanove „Dom zdravlja“ i to: M.M., predsjedniku, te S.J. i S.G. članovima, prekoračio granice službenog ovlaštenja, svjesno postupajući suprotno odredbama člana 50. stav 8. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, te odredbama člana 18. stav Statuta Općine Olovo od 10.05.2007. godine.

 

„Osumnjičeni je samovoljno prije isteka njihovog mandata, bez upoznavanja Općinskog vijeća, donio Rješenje o njihovom razrješenju, kao i ostala dva člana Upravnog odbora, M.H. i S.M., da bi potom dana 30.01.2009. godine, tj. prije isteka zakonskog roka od osam dana za prigovor na navedeno Rješenje, raspisao Oglas za poziciju u regularnim tijelima Općine Olovo na mjesta predsjednika i članova Upravnog odbora JU „Dom zdravlja“, te iako mu je Zaključkom Općinskog vijeća Općine Olovo u tačci IV naloženo da obustavi daljnje aktivnosti oko razrješenja i imenovanja članova UO JU „Dom zdravlja“, se oglušio na navedeni Zaključak i ostavio navedeno Rješenje na snazi“, stoji u optužnici Kantonalnog tužilaštva Zenica.

Usljed ovakvog postupka, razriješeni članovi pretrpjeli su štetu koja se ogleda u neprimljenim naknadama za rad u Upravnom odboru zbog razrješenja prije isteka mandata, i to: S.G. u iznosu od 7.200 KM, M.M. u iznosu od 8.750 KM, S.J. u iznosu od 1.200 KM, pa je naprijed navedenim radnjama oštetio S.G., M.M. i S.J. za navedene iznose, te im nanio nematerijalnu štetu u pogledu povrede ličnog dostojanstva, časti i ugleda.