05 Decembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 06 Decembar 2014 10:37

Brod AM Zenica spasio Kanađane

Prava drama odvijala se polovicom novembra na Atlantskome okeanu, a konačan sretan završetak dogodio se u Pločama (Hrvatska). Naime, teretni brod AM Zenica, u vlasništvu Arcelor Mittala, koji je iz američke luke Norfolk prevozilo ugalj za Ploče, te dalje za Zenicu, zaprimilo je  na poziciji 36 26.5 N /065 21.7 W  S.O.S. poziv  broda na VHF kanalu 16.

 

Prema opozivu,  radilo o stradanju tri člana posade motorne jedrilice „WOODEN HEART“, na kojoj je izbio  požar u mašinskom odjeljenju, a jarboli i jedrilje su se polomili. Zbog toga su trojica članova posade, kanadski državljani,  bili prisiljeni zatražiti pomoć radi napuštanja jedrilice. Sa AM Zenice su, na udaljenosti oko sedam nautičkih milja jugozapadno od smjera plovidbe,  uočili na radaru plutajući objekt. U trenutku zaprimanja poziva u pomoć kao i tokom akcije spašavanja  vjetar je bio jačine osam  bofora, more visine do tri od četiri metra, a vidljivosti umjerena, piše Dubrovački.

 

Nakon potvrde prijema  AM Zenica je preusmjeren prema unesrećenima koji su već bili u pripravnosti napuštanja oštećene jedrilice. Akcija spašavanja trajala je puna četiri i po sata, a nakon završetka Kanađani su prekrcani na brod AM Zenica  koji je uputio ka  odredištu,  luci  Ploče u Hrvatskoj. Neplanirani gosti tako su s posadom broda proveli više od dvije sedmice. Brod je u Ploče uplovilo u četvrtak, 4.12. a istoga dana posjetio ga je predstavnik ITF Sindikat pomoraca Hrvatske s uredom u Dubrovniku, Romano Perić , kako bi uručio prigodan poklon zapovjedniku broda Manoju Mehrotri,  iskazujući tako zahvalnost na ukazanoj  pomoći u spašavanju i zbrinjavanju članova posade motorne jedrilice.  


Predstavnik Lučke uprave Ploče kap. Ivan Marić, oficir odgovoran za sigurnosnu zaštitu luke, pored iskazane dobrodošlice posadi broda AM Zenica i spašenim članovima posade jedrilice,  prenio je   poruku zahvale članova kanadske ambasade iz Zagreba. Spašeni članovi posade motorne jedrilice iskazali su zahvalnost kapetanu i posadi broda, a nakon neplaniranoga dolaska u Hrvatsku, namjeravaju posjetiti Dubrovnik. 

 

Kapetan broda AM Zenica Manoj Mehrotra indijski je državljankin. Luka upisa broda je Majuro, a plovi pod zastavom Marshall Islands. Brod je dugačak 225, a širok 32,65 metara. Nosivosti je 76089 metričkih tona. 


Ante Š. Dubrovački / Zenicablog 


ambrodze4