25 Septembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 05 Decembar 2014 03:02

Uzroci čestih nesreća

Najčešći uzrok saobraćajnih nesreća u svijetu i kod nas je neprilagođena brzina i vožnja pod dejstvom alkohola i drugih psiho aktivnih supstanci,ukazao je na današnjem stručno-edukativnom seminaru u Zenici Adis Imamović,inspektor MUP-a ZDK. Imamović smatra da je kaznena politika u oblasti saobraćaja preblaga, jer se, na primjer za vožnju pod uticajem alkohola plaća 50 maraka.

 

Seminar je organizovao Institut za privredni inženjering-IPI Zenica,članica stručne institucije za nadzor rada stanica tehničkih pregleda vozila u Federaciji BiH u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja ZDK za lica koja su uključena u proces osposobljavanja i provjere znanja kandidata za vozača motornih vozila. Vršilac dužnosti direktora IPI Instituta,Fuad Klisura je naznačio da je ove godine došlo do blagog poboljšanja stanja tehničke ispravnosti vozila u Federaciji BiH ,pri čemu je prosječna starost putničkih vozila oko 17 godina.

 

-I dalje ljudski faktor na stanicama tehničkih pregleda stvara probleme da sistem profunkcioniše kako je zamišljeno,dodao je Klisura. Prema njegovim riječima,brojka od 2,5 posto vraćenih vozila u F BiH ne odgovara stvarnom stanju.  ipi_seminar_decAkif Smailhodžić,šef Odsjeka za poslove saobraćajne edukacije pri Ministarstvu obrazovanja,nauke,kulture i sporta ZDK je istakao da je kroz 8 godina rada novi sistem obuke dao prave rezultate. -Ispiti se obavljaju u 10 centara sa preko 100 angažovanih stručnih lica,pri čemu na području ZDK djeluje 67 autoškola i 200 predavača i instruktora vožnje.

 

Na pitanje da li kroz proces obuke izlaze dobri vozači, Smailhodžić je podsjetio na nepisano pravilo-da bi neko postao vozač, mora preći najmanje 100 hiljada kilometara. Na seminaru, kojem je u uvodnom dijelu prisustvovao i policijski komesar MUP-a ZDK, Semir Šut, govorilo o „Perspektivama u oblasti sprovođenja mjera za smanjenje nastanka saobraćajnih nesreća“, „Aspektima naučnog pristupa komunikacije predavač-ispitivač-instruktor-kandidat“,te o „Vožnji autocestom,odnosno vožnji u tunelu“.

 

Š.B.rtvze