10 Decembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 28 Novembar 2014 19:59

Zeničanin među uhapšenim

Dvojica državljana Bosne i Hercegovine i jedan iz Srbije uhapšeni su danas u najvećoj akciji koju je do sada provela austrijska policija u borbi protiv radikalnih islamista. Kako prenosi FTV, u akciji je uhapšeno još 10 osumnjičenih, uglavnom iz Čečenije, a sve ih se sumnjiči za finansiranje terorističkih aktivnosti, radikaliziranje mladih i vrbovanje za rat na strani Islamske države. U akciji je učestvovalo oko 900 policajaca, a pretreseno je više stanova, džamija i drugih islamskih ustanova u Gracu, Lincu i Beču. 

 

Austrijsko državno tužilaštvo izdalo je 20 naloga za hapšenje pod optužbom članstva u terorističkim udruženjima. U akciji kojoj je prethodila dvogodišnja istraga uhapšeno je 13 osoba koje se sumnjiči za propagiranje mržnje, regrutovanje i pružanje podrške borcima za terorističke grupe na Bliskom istoku. 


"Ova operacija pokazuje džihadistima da ovdje nisu sigurni. Mi ćemo jasno djelovati protiv džihadista, primjenjujući sve mjere i bez tolerancije", izjavila je ministrica unutrašnjih poslova Austrije Johanna Mikl-Leitner.  Među 13 uhapšenih su i dvojica bh. državljana - Suad Ramić iz Tuzle i Sandi Suljić iz Zenice. Kao glavnog osumnjičenog austrijska policija označila je Mirsada Omerovića iz Tutina, znanog kao Ebu Tejma, koji živi u Beču. On je bio imam u Altun-alem džamije u Beču, koja je je već dugo sastajlište radikalnih islamista, a bio je pod nadzorom pripadnika državne sigurnosti. I dvije maloljetnice, porijeklom iz BiH, koje su prije nekoliko mjeseci iz Austrije otputovale u Siriju, vrbovane su u ovome centru.  Riječ je o 16-godišnjoj Samri Kesinović i 15-godišnjoj Sabini Selimović.  Kako su kazlai njihovi roditelji, djevojke su prije odlaska u Siriju počele redovno posjećivati džamiju u kojoj je Ebu Tejma - Mirsad Omerović bio imam. On je osumnjičen i za propovijedanje mržnje.  Na internet postoji snimak u kojem on hvali Osamu bin Ladena: "On je žrtvovao svoj život za muslimane i nijedan musliman ga ne bi trebao mrziti". Prema važećim austrijskim zakonima, zbog članstva u terorističkim organizacijama uhapšenima prijeti kazna od 1 do 10 godina zatvora.