Printaj ovu stranu
nedjelja, 09 Novembar 2014 14:29

Subotiću 14 godina zatvora

Nakon okončanja glavnog pretresa prvostepeno vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine izreklo je presudu kojom je optuženi Vehid Subotić oglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništa iz člana 142. stav 1. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (KZ SFRJ).  S tim u vezi, Sud je optuženom Subotiću izrekao kaznu zatvora u trajanju od 14 godina, saopćeno je.

 

 

Optuženi Vehid Subotić oglašen je krivim što je u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između pripadnika Armije RBiH i Hrvatskog vijeća obrane u toku 1993. godine na području općine Zenica u mjestu Dusina, u svojstvu pripadnika II. bataljona pri 7. muslimanskoj brigadi Armije RBiH, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civilnog stanovništva za vrijeme rata. Ova konvencija potpisana je 12. augusta 1949. godine i zabranjuje povrede koje se nanose životu i tjelesnom integritetu i naročito ubistva i mučenja. Optuženi je oslobođen dužnosti nadoknade troškova krivičnog postupka, napominju iz Suda BiH.

 

Prvostepeno vijeće donosi odluku na osnovu dokaza koje na glavnom pretresu izvedu tužilac i odbrana te je zasniva na dokazima izvedenim na glavnom pretresu koji moraju biti van razumne sumnje da bi se mogla donijeti osuđujuća presuda. Ova odluka nije pravosnažna i protiv nje je dozvoljena žalba koju će razmatrati Apelaciono odjeljenje ovog suda.  U žalbi se mogu iznositi novi dokazi ako stranke i odbrana dokažu da nisu bili u mogućnosti da ih iznesu u prvostepenom postupku. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)