Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 03 Novembar 2014 22:56

Suđenje zbog ubistva u KPZ-u

U Kantonalnom sudu u Zenici nastavljeno je suđenje Adnanu Šeraku, koji se tereti da je u avgustu 2013. godine u Kaznenopopravnom zavodu Zenica usmrtio osuđenika Dženana Džaku. Slučaj smrti zatvorenika Džake u zeničkom zatvoru dobio je zaista čudan sudski epilog, a jedan od svjedoka u ovom predmetu čak je poslao i pismo Džakinom ocu tvrdeći da ga je on ubio! Šerakovi branioci Dragiša Jokić i Kerim Čelik direktno su ispitali svjedoka Redžu Kahrića, uposlenika KPZ-a Zenica. Jokić je pitao Kahrića je li poduzimao radnje u rasvjetljavanju krivičnog djela nanošenja teških povreda zatvoreniku Džaki te je li sačinio izvještaj o tome, na šta je svjedok  odgovorio potvrdno.

 

 

- Kritičnog dana Nihad Bojić, vođa smjene, obavijestio me da je Džaki zlo i da nije dobro te da se to dešava u prvom paviljonu u razgovornici Zavoda. Vođe smjene znaju šta trebaju raditi, koja je procedura. Normalno, pozvan je medicinski tehničar da utvrdi stanje i utvrdi treba li se taj problem riješiti tu i šta je uzrok. Medicinski tehničar pregledao je osuđenika i konstatirao da se mora hitno sprovesti u Kantonalnu bolnicu Zenica – pojasnio je Kahrić. On je nadalje kazao da su prva saznana bila da je Džaka igrao fudbal, nakon čega se tuširao hladnom vodom, pa da je zbog toga doživio moždani udar ili infarkt.

 

- Vođa smjene sproveo je Džaku do bolnice. Nakon pregleda rečeno je da nije infarkt te da postoji mogućnost da mu je pukla lobanja. S obzirom na takvo stanje, javljeno je u Zavod da se radi o teškim tjelesnim povredama, osigurano je lice mjesta i pozvana je Policijska uprava – kazao je Kahrić. Branioci Čelik i Jokić pitali su je li uviđaj obavljen te iste večeri, a svjedok je kazao da jeste.

 

- Obavio sam razgovor s osuđenicima Mersudinom Mešanovićem i Nedom Kojićem. Oni su mi svojim ponašanjem dali do znanja da nešto nije uredu. Izdao sam naredbu da se oni izdvoje u prolaznu sobu, jer su bili očevidci – rekao je Kahrić. Svjedok je nadalje pojasnio da je trebalo kontaktirati porodicu tada teško povrijeđenog Džake, jer im je trebala njihova saglasnost da bi ga ljekari operirali. Također, kazao je da jedan od zatvorenika kojeg je saslušavao nije smio otkriti ko je nanio povrede Džaki, jer se plašio. Branioci Jokić i Čelik naglasili su da u ovom predmetu postoje brojne nedoumice koje se tiču osobe koja je udarila Džaku.

  

AVAZ / A. ALJIMI 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)