Printaj ovu stranu
utorak, 26 Avgust 2014 10:58

Trovanje djece iz zeničkog Doma

Najmanje 25 štićenika ustanove za brigu o djeci bez roditeljskog staranja "Dom-porodica"  otrovalo se u nedjelju te završilo u zeničkoj Kantonalnoj bolnici na Odjelu za zarazne bolesti i nejasna febrilna stanja, saznaje "Avaz".

 

Direktor ustanove Branko Dilber rekao je za naš list da je "grupa od 25-26 mališana završila u bolnici, ali da on ne bi prejudicirao stvari govoreći o mogućim uzrocima". Svi jeli isto Trovanje je primijećeno u nedjelju poslije podne, a mališani su se javljali tokom večeri i cijelog jučerašnjeg dana. - Neka struka radi svoje, zvali smo ljude iz Higijensko-epidemiološke stanice Doma zdravlja (HES), kao i stručnjake iz Kantonalne bolnice, da se utvrdi uzrok obolijevanja.

 

Ono što je sigurno jeste da je u domu 110 mališana, da su otprilike svi jeli isto. Radi li se o voću, nekom namazu ili nečemu trećem, ne možemo i nećemo nagađati - kazao je Dilber. On je kazao da mališani imaju proljev, temperaturu i nagon na povraćanje, ali da nijedno od hospitaliziranih nije životno ili teže ugroženo.

 

U "Dom-porodici" ističu da je dio mališana nedjelju proveo u kupanju na gradskim bazenima, ali da za sada ne mogu nijedan uzrok uključiti, ali ni isključiti iz sumnje. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)