05 Decembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 26 Avgust 2014 03:25

Ko odmah plati,pola mu se prašta

Stvaranje uslova za efikasnu primjenu novog Zakona o prekršajima u FBiH, koji je na snazi od 14.8.2014. godine, bila je tema susreta federalnog ministra pravde Zorana Mikulića s predstavnicima Federalnog i kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Porezne uprave FBiH i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEA). 

 

Tokom razgovora, održanog u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, istaknuto je da provedba ovog zakona iziskuje koordinirano djelovanje većeg broja organa nadležnih za postupanje u prekršajnom postupku. U tom cilju je potrebno stvoriti normativno-pravne, organizacijske, informatičko-tehničke i druge pretpostavke koje omogućuju provedbu ovog izuzetno važnog federalnog propisa koji je dio nedavno usvojenog seta anti-koruptivnih zakona Vlade Federacije BiH.

 

Među bitnim novinama Zakona o prekršajima u FBiH je odredba koja propisuje mogućnost oslobađanja plaćanja 50 posto iznosa novčane kazne ukoliko je kažnjena osoba plati u zakonom propisanom roku, onosno osam dana po prekršajnom nalogu. Ovakva odredba iziskuje izradu i puštanje u upotrebu nove programske aplikacije koja će omogućiti evidentiranje prekršajnih naloga, te predvidjeti opcije koje se odnose na brisanje novčanih kazni iz registra u slučajevima plaćanja polovine kazne.

 

Tim povodom, jednoglasno je dogovoreno da će, dok IDDEA ne stavi u funkciju novu aplikaciju prilagođenu Zakonu o prekršajima, nadležni organi evidentirati prekršaje i njihove počinitelje, ali će prekšajni nalozi u skladu sa zakonom biti izdavani i unošeni u sistem kada IDDEA završi svoj dio posla. Prema očekivanjima, to bi se moglo dogoditi za nekih mjesec dana. Ujedno, IDDEA će za sve korisnike organizirati obuku u primjeni nove aplikacije.

 

Na ovaj način, građanima će vrlo brzo biti omogućeno neometano korištenje zakonske pogodnost plaćanja 50 posto prekršajne kazne u roku od osam dana od dana izdavanja naloga. To je bitno i zbog činjenice što evidentiranje neplaćene kazne povlači za sobom i nemogućnost izdavanja pojedinih dokumenata, kao što su vozačka dozvola i prijenos vlasništva nad motornim vozilom.

 

Razmatrano je i pitanje koje se odnosi na izradu novih obrazaca prekršajnih naloga. Prema Zakonu, svaki nadležni organ može imati svoj obrazac prekršajnog naloga čiji izgled će odobriti Federalno ministarstvo pravde. Ipak, kako bi taj posao bio olakšan, ovo ministarstvo će svim nadležnim organima dostaviti ogledni primjer obrasca koji će oni, unutar Zakonom definiranih standarda, prilagoditi svojim potrebama. Također, dogovoreno je da nadležni organi nove obrasce za prekršajne naloge urade u sljedećih petnaestak dana.

Po odredbama novog Zakona o prekršajima u FBiH, federalni ministar unutarnjih poslova, uz suglasnost federalnog ministra pravde, donesi propis o sadržaju i načinu vođenja prekršajne evidencije. Isto tako, način i postupak unosa podataka o novčanoj kazni i troškovima postupka u Registar novčanih kazni treba utvrditi FMUP, koji je već počeo pripremne aktivnosti iz svoje nadležnosti.

 

Inače, Zakonom o prekršajima Federacije BiH otklonjene su i dosadašnje smetnje u radu inspekcijskih organa. Ujedno, on otvora prostor za izmjenu i dopunu drugih propisa koji sadrže kaznene odredbe iz oblasti prekršaja, jer se ovim zakonskim rješenjem određuje novi okvir za propisivanje kazni s tendencijom povećanja donje i gornje granice kažnjavanja. Sve navedeno će omogućiti veće poštivanje zakona o prekršajima, ostvariti generalno-preventivni uticaj, povećati stepen naplate novčanih kazni i onemogućiti zloupotrebe koje su do sada evidentirane u primjeni ranije važećeg zakona o prekršajima,