25 Septembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 07 Avgust 2014 15:18

On krao, ona prodavala

U ulici Prve zeničke brigade, u Zenici, od strane nepoznatog lica izvršena je krađa na naročito drzak način, trganjem zlatnog lančića sa vrata lica B.H. iz Zenice, nakon čega se izvršilac ovog krivičnog djela udaljio u nepoznatom pravcu.

 

Nakon zaprimljene dojave o izvršenoj krađi, na lice mjesta je odmah upućena policijska patrola Policijske stanice Crkvice koja je potvrdila tačnost prijave, te su odmah poduzete aktivnosti na provjeri i pregledu šireg mjesta izvršenja krivičnog djela, u cilju pronalaska izvršioca istog. U naznačene aktivnosti su se uključili i službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I koji su već poduzimali određene operativne aktivnosti na pronalasku lica koje je u proteklom periodu na području Zenice, na sličan način otuđivalo nakit od, uglavnom starijih osoba, na ulicama i drugim javnim mjestima. Na osnovu poduzetih aktivnosti, na lokalitetu Crkvičkog brda uočeno je lice koje je odgovaralo opisu izvršioca krivičnog djela, a koje se, nakon što je primjetilo policijske službenike, dalo u bijeg. Brzom intervencijom policijskih službenika i istražitelja, navedeno lice je locirano i lišeno slobode. Izvršenim provjerama utvrđeno je da se radi o licu P.A., rođenom 1994. godine, iz Visokog, sa privremenim boravkom u Zenici, koje je nakon lišenja slobode sprovedeno u službene prostorije za zadržavanje, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada od strane službenika Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I.

 

Izvršenom kriminalističkom obradom utvrđeno je da je navedeno lice u protekla dva mjeseca, na području Zenice, u 12 slučajeva izvršilo teške krađe na način da je dolazilo na vrata stanova i prosilo, a nakon što bi mu vrata otvorile ženske, starije osobe, od istih bi na naročito drzak način, otrgnulo zlatni nakit i bježalo sa lica mjesta. U nekoliko slučajeva lice je koristilo pogodne ulaze u stambene zgrade gdje je, u situacijama kada nema drugih prolaznika, prilazilo starijim osobama i otuđivalo nakit od istih.

 

Zavedenom obradom je, takođe, utvrđeno da je jedna ženska osoba inicijala Z.D., rođena 1979. godine, iz Zenice, pomagala prijavljenom licu u dijelu prikrivanja nezakonitih radnji koje je isto činilo, kao i u smislu prodaje zlatnog nakita koji su pribavljali izvršenjem naznačenih krivičnih djela. I nad ovom osobom je u službenim prostorijama zavedena kriminalistička obrada, te je ista ispitana na okolnosti izvršenja krivičnih djela koja joj se stavljaju na teret.

 

Nakon dokumentovanja naznačenih krivičnih djela, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će od strane Policijske uprave I biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršilaca protiv navedenih lica, zbog postojanja osnova sumnje da je lice P.A. počinilo krivična djela „Teška krađa“ iz člana 287. Krivičnog zakona FBiH, a lice Z.D. isto krivično djelo, a u vezi sa članom 33. KZ FBiH.

 

URED POLICIJSKOG KOMESARA


KAKO SAZNAJEMO uhapšeni su Armin Pandžić (20) iz Visokog, te Zeničanka Danijela Zorić (35),