26 Maj 2022
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 23 Juli 2014 22:59

Čoloman zatražio puštanje

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu koja optuženog Jasmina Čolomana tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopćeno je iz Suda BiH. Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda BiH da se Jasminu Čolomanu, optuženom za ubistva civila hrvatske nacionalnosti u Vitezu, produži pritvor, čemu se odbrana usprotivila tražeći određivanje mjera zabrane, saopćila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN) 

 

Tužilac Mirza Hukeljić, obrazlažući zahtjev za produženje pritvora, kazao je da postoji bojazan da bi optuženi, boraveći na slobodi, mogao pobjeći ili uticati na svjedoke i saučesnike, te je dodao da je Čoloman ranije osuđivan zbog drugih krivičnih djela.  Odbrana se usprotivila ovom prijedlogu, predloživši da se optuženom izreknu mjere zabrane. 

        

"Moj branjenik se nikada nije krio. On ima uredno prijavljenu adresu, nikada nije odbio da primi poziv i ima samo državljanstvo BiH", rekao je branilac Senad Dupovac. 

 

Prema navodima optužnice, Čoloman je, kao pripadnik Diverzantskog voda Sedme muslimanske brigade Armije BiH (ABiH), 24. aprila 1993. godine u mjestu Počulice došao naoružan ispred Omladinskog doma, u kojem su bili zatočeni civili hrvatske nacionalnosti, te, nakon što je stražar objekta odbio otključati vrata i pustiti optuženog unutra, on kroz zatvorena vrata otvorio rafalnu paljbu iz automatskog oružja, pri čemu su ubijene tri osobe hrvatske nacionalnosti, a devet ranjeno.         

 

Tužilac Hukeljć je kazao da je Čoloman ovo djelo počinio zajedno sa još jednom osobom, čiji identitet trenutno nije poznat Tužilaštvu, te da bi optuženi, ako bi bio na slobodi, mogao pokušati da izbjegne ovaj postupak kako zbog sebe, tako i zbog saučesnika. 

 

Odbrana je podsjetila da je optuženi otac dvoje maloljetne djece koje izdržava, te da bi, ako bi on boravio u pritvoru, njegova porodica ostala bez elementarnih sredstava za život. Sudu se obratio i optuženi, rekavši kako on nema namjeru bježati od svoje djece, ali i da supruga nije u mogućnosti da se brine za njih. 

        

"Nemamo nikoga da nam pomogne. Molim vas, zbog djece, da mi date da na Sud dolazim od kuće", kazao je Čoloman. 

 

Optuženi Čoloman je uhapšen 25. juna, nakon čega mu je Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor zbog mogućnosti bjekstva i uticaja na svjedoke ili saučesnike. Odluku o produženju pritvora Sud BiH će donijeti naknadno.