Printaj ovu stranu
četvrtak, 26 Juni 2014 14:49

Zatražen pritvor za Čolomana

Državno tužilaštvo zatražilo je pritvor za Jasmina Čolomana, koji je jučer uhapšen zbog sumnje da je 1993. godine počinio zločin na području Viteza.

Odbrana je umjesto pritvora predložila mjere zabrane. Tužilaštvo BiH je predložilo pritvor za Čolomana jer postoji osnovana sumnja da je on, kao pripadnik Diverzantskog voda Sedme muslimanske brigade Armije RBiH (ARBiH), učestvovao u zločinima nad civilima hrvatske nacionalnosti u Vitezu.

Tužiteljica Gordana Tadić je rekla kako postoji bojazan od bjekstva osumnjičenog, koji je ranije više puta osuđivan za druga djela.

- Mogao bi uticati na svjedoke i saučesnika, koji je još uvijek nepoznat Tužilaštvu i za kojim tragamo - navela je Tadić, kazavši kako primjena blažih mjera zabrane ne bi bila dovoljna.

Čoloman je osumnjičen da je, zajedno s još jednim pripadnikom ARBiH, 24. aprila 1993. godine u mjestu Počulica ispalio više rafala kroz zatvorena vrata Društvenog doma, u kojem su bili smješteni zatočeni civili hrvatske nacionalnosti, i tako tri osobe usmrtio a devet ranio.

Senad Dupovac, advokat osumnjičenog, rekao je kako ni u jednoj od izjava koje mu je dostavilo Tužilaštvo, potencijalni svjedoci nisu naveli njegovog branjenika kao počinioca.

- Moj branjenik se nikada nije krio. Adresu u Zenici ne mijenja. Ima samo BiH državljanstvo i nema namjeru bježati -kazao je Dupovac, predloživši bilo koju od mjera zabrane, kao što su javljanje policiji, zabrana napuštanja mjesta borovka i druge.

On je istakao da je Čoloman otac dvoje predškolske djece, koju hrani sakupljanjem i preprodajom željeza.

Dupovac se pozvao i na praksu Suda BiH, rekavši da su mnogima osumnjičenima i optuženima određene mjere zabrane, a ne pritvor.

- Goran Sarić je za zločine na području Sarajeva osuđen na 14 godina zatvora, pa su mu određene mjere zabrane i kada je protiv njega podignuta optužnica za genocid u Srebrenici - naveo je Dupovac.

Sud BiH će naknadno donijeti odluku o prijedlogu za pritvor.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)