Printaj ovu stranu
subota, 03 Maj 2014 03:11

SIPA: 72 korisne informacije

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u aprilu registrirali su 344 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je 132 ocijenjeno neozbiljnim.  U navedenom periodu od građana su zaprimljene 72 korisne informacije o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja. 


Najveći broj informacija odnosio se na krivično djelo zloupotrebe položaja (13) i neovlašteni promet opojnim drogama (9).  Od ukupnog broja zaprimljenih informacija, 72 su zajedno s izvještajima proslijeđene na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po sedam je postupala i SIPA.  U izvještajnom periodu pristigle su 62 povratne informacije od nadležnih policijskih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“. 

 

Na osnovu toga utvrđeno je da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnim tužilaštvima tri izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, te šest izvještaja na dalju ocjenu. Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 139 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505, saopćeno je iz SIPA-e. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)