20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 11 April 2014 15:39

Bureković odveden za Mostar!

Nermin Bureković (33) danas nešto iza 15 sati predat je od strane Policijske uprave Zenica sudskim policajcima odjeljenja Mostar Sudske policije Federacije. 
 
Bureković je jučer oko 11 sati pobjegao sudskim policajcima iz kombija, a pronađen je oko ponoći u haustoru zgrade u ulici londža, na broju 90. 
 
On se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u KPZ Mostar, a u Zenicu gdje je inače i nastanjen, je doveden da bi mu na Općinskom sudu bila izrečena još jedna zatvorska kazna.  
 
Oko 15.20 sudski policajci su se sa vozilom i Burekovićem uputili van Zenice, u pravcu KPZ Mostar. 
 

Osuđenik mostarskog Kazneno – popravnog zavoda, Zeničanin Nermin Bureković zvani Njonjo (33) pobjegao je jučer pripadnicima Sudske policije FBiH iz vozila u pokretu na ulazu u Zenicu.

 

Nema zvaničnih informacija o događaju, pa su Zenicom jučer kružile informacije da je bjegunac razoružao stražare, ali i da je na rukama imao lisice.Očevici su opisali da je vozilo iznenada napustila "visoka muška osoba. sa lisicama na rukama i u plavom zatvoreničkom odijelu", ali nismo dobili potvrdu tog opisa.

 

- Kako se dogodilo da osuđenik s lisicama savlada dvojicu stražara i izađe iz vozila, kad se nalazio u prostoru koji se iznutra ne bi trebao moći otvoriti, pokazaće dalja istraga, kazao nam je izvor iz istrage.

 

Odmah nakon bijega, desetina vozila i sudskih policajaca, pojačanih pripadnicima MUP-a ZDK, Policijske uprave Zenica i Jedinice za podršku, počeli su pretraživati teren u naseljima Crkvice, Radakovo, te ulici Aleja šehida.

 

Dio grada u kojem se dogodio bijeg i centar grada «veže» park Kamberovića polje, Aleja šehida i plato Crkvičkog brda, gdje se nalazi reprezentativni nogometni kamp Zmajeva, pa je upravo na tom području bio raspoređen najveći broj policajaca, koji su pretresali teren.

 

Prema podacima Općinskog suda u Zenici osuđenik koji je «dovezen radi suđenja iz Kazneno – popravnog zavoda poluotvorenog tipa Mostar, bio je na ročištu kod sudije Sabrije Agića u svojstvu optuženika, zbog djela «ugrožavanja sigurnosti».

 

- Suđenje je okončano i izrečena je presuda, nakon čega je u pratnji sudske policije optuženi napustio sud i uputio se ka Mostaru, gdje izdržava kaznu. Naknadno smo obavješteni da je pri izlasku iz Zenice pobjegao iz vozila zatvorske straže Mostar, kazala nam je Alisa Radončić, portparol suda.

 

Ona je odbila govoriti o visini izrečene kazne i povodu za suđenje, ali nezvanično saznajemo da se radilo o manjem procesu  zbog Burekovićevoj prijetnji svojoj tetki, te da sama presuda nije sigurno bila povod za bijeg, jer Bureković ima cijelu «knjigu» sličnih i težih presuda. Po svemu sudeći, iskoristio je priliku gužve na raskrsnici i nepažnju čuvara, a da li je imao pomagača, s obzirom da je tako lako pobjegao iz vozila, pokazaće dalja istraga.

 

U MUP-u ZDK su nam rekli da oni samo asistiraju Sudskoj policiji, iz koje se niko nije zvanično oglašavao o samom bjekstvu, pa su Zenicom kolale informacije da se bijeg dogodio u naselju Blatuša, u Aleji šehida kod pumpe «Hifa», pa i kod dvorane «Arena».  Ono što je sigurno jeste da je Bureković bio nastanjen u Blatuši, pa je sudska policija posebno pretraživala taj dio grada.

 

Oko četrnaest sati pripadnici Sudske policije su na jednom lokalitetu našli džemper koji je prema opisu onog što je obukao pri polasku iz Mostara, osuđenik imao na sebi, pa odbacio. U istragu se uključio i tim Sudske policije Vrhovnog suda, koje predvode Dženad Grošo, zapovjednik Interventno operativne jedinice, te Edin Vehabović, zapovjednik Sudske policije Federacije.

 

 

U proteklih pet godina ime Nermina Burekovića  je neprestano bilo na stupcima Crne hronike u medijima. U februaru 2013. je bio na zvaničnoj listi «osoba sa potjernice» Općinskog suda zbog tri pravosnažne presude, pet mjeseci zbog izazivanja opće opasnosti, tri mjeseca zbog teške krađe, te godinu zbog teške krađe. Još 2009. je policija izvela akciju njegovog hapšenja, jer se nije vratio sa dopusta na izdržavanje kazne zbog teške krađe u Kazneno – popravni zavod Zenica. Pronađen je kako mirno večera, a po dojavi jednog od gostiju koji su ga prepoznali.

 

 
qasw2