Printaj ovu stranu
nedjelja, 06 April 2014 14:12

Suđenje zbog ubistva u KPZ

U Kantonalnom sudu u Zenici na suđenju Adnanu Šeraku, koji se tereti za ubistvo zatvorenika Dženana Džake u zeničkom zatvoru, svjedočio je Nazif Livnjak, koji je doveden iz KPZ-a Mostar, gdje je prebačen nakon Džakinog ubistva. 

 

- Od 29. maja 2007. godine bio sam u KPZ-u Zenica, ne znam zašto su me prebacili u Mostar - kazao je Livnjak na početku suđenja.  Svjedok je, također, naveo da se u vrijeme Džakinog ubistva nije nalazio u prostorijama zatvorskog razglasa, gdje se ubistvo desilo, te da tog dana uopće nije ulazio u te prostorije.  Tužilac je svjedoku predočio zapisnik o saslušanju od 7. avgusta 2013. godine, koji je sačinjen u MUP-u ZDK, a u kojem je navodno tvrdio da je očevidac napada na Džaku. Šerakov dodatni branilac Dragiša Jokić prigovorio je na korištenje ovog zapisnika, jer je, prema njegovom mišljenju, nezakonit te nije jasno je li ga uzela policija ili Tužilaštvo. 

 

- Predočava se izjava za koju se ne zna je li je svjedok dao ili ju je neko sačinio – pojasnio je Jokić. Šerakov izabrani advokat Kerim Čelik konstatirao je da svjedokova izjava iz istrage nije obilježena brojem te da zbog toga nije validna. Nakon kraćeg povlačenja iz sudnice, Sudsko vijeće s predsjednikom Enesom Malićbegovićem na čelu dozvolilo je Tužilaštvu da koristi iskaz iz istrage tokom ispitivanja svjedoka.  Livnjak je nakon toga ponovio da kobnog dana nije ulazio u prostorije zatvorskog razglasa.

 

- Taj dan sam imao posjetu od 14 do 16 sati, što možete provjeriti. Ja ne mogu znati je li Šerak bio u razglasu. Koliko znam, kada sam krenuo na večeru, sreo sam Šeraka i otišli smo kafu da popijemo, nakon čega smo otišli u govornicu – kazao je Livnjak. Svjedok se, također, nije mogao izjasniti je li svjedok Nedo Kojić ulazio u prostorije razglasa. Kojić je na prethodnom ročištu svjedočio te je pred Sudskim vijećem zbog jake griže savjesti priznao da je on ubio Džaku, a ne Šerak.  Prema optužnici Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), Šerak je optužen da je 5. avgusta prošle godine u prostorijama razglasa Prvog paviljona pozvao osuđenika Nedu Kojića te zatražio da zovne Dženana Džaku.  Nakon što je Džaka došao, Šerak mu je pokazao određene fotografije te ga pitao zašto se slika s njegovim dušmanima, na šta mu je ovaj, navodno, rekao da mu je Šerak prijatelj. Nakon toga ga je Šerak, tražeći da spusti ruke i gleda prema njemu, dva puta udario šakom u glavu, a Džaka je pao. Usljed teških prijeloma kostiju glave, Džaka je umro 11. avgusta u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)